Sudjelovanje Ambasadora na tribini „Tjelesno kažnjavanje djece – danas“

05. svibnja 2009.
Stručna pod nazivom «Tjelesno kažnjavanje djece – danas» održana u  Gradskoj  vijećnici  godine bila je namijenjena djelatnicima osnovnih škola, vrtića te roditeljima, odnosno  široj javnosti. Cilj je bio ukazati na štetne posljedice tjelesnog kažnjavanja djece i na potrebu njegova ukidanja, prikazati stavove djece o tjelesnom kažnjavanju i otvoriti mogućnost uviđanja smjernica za daljnje postupanje relevantnih institucija (prvenstveno škola).
Nakon što je prisutne pozdravio gradonačelnik, imali smo priliku čuti nekoliko stručnih izlaganja.
Ravnateljica Doma za djecu «Tić» Rijeka, Tamara Žakula Desnica, prof. u izlaganju naslovljenom «Jesmo li zaista protiv tjelesnog kažnjavanja djece?» iznijela je rezultate istraživanja tjelesnog kažnjavanja u nekim europskim zemljama i Hrvatskoj, ukazala na kratkoročne i dugoročne posljedice tjelesnog kažnjavanja i načela temu alternative tjelesnom kažnjavanju u obliku pozitivnih odgojnih metoda.
Pedijatrica mr.sc. Jasna Jurković – Petrušić, inače jedna od osnivačica udruge Tić i njezina dugogodišnja predsjednica, u izlaganju «Tjelesno kažnjavanje djece u ranoj dječjoj dobi» detaljnije je opisala dugoročne štetne posljedice tjelesnog kažnjavanja na tjelesni rast i razvoj djece te s tim u vezi tegobe psihosocijalne prilagodbe u odrasloj dobi.
Psihologinja iz OŠ Podmurvice, prof. Nada Kegalj, je govorila o tezi kako batina nije odgojna metoda. «Poticaj ka pozitivnom roditeljstvu» bio je naslov izlaganja doc. dr.sc. Sanje Smojver -Ažić  s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, u kojem je pobliže definirala pojam pozitivnog roditeljstva i opisala njegove učinke te naglasila opise konkretnih ponašanja i roditeljskih postupaka, koji spadaju u ovu kategoriju odgojnih metoda i kao takvi predstavljaju učinkovitu alternativu tjelesnom kažnjavanju.
Psihologinja u Domu za djecu «Tić» Rijeka, prof. Suzana Mravinac prikazala je u svom izlaganju «Ambasadori Tića – djeca kao ravnopravni partneri u prevenciji  nasilja» koje su zajedničke aktivnosti proveli Dom za djecu «Tić» i Ambasadori «Tića» te upoznala prisutne sa stavovima djece o tjelesnom kažnjavanju, njihovim prijedlozima o načinima unaprjeđivanja zaštite prava djece i prevencije nasilja nad djecom.
Ovaj niz izlaganja zaokružila je učenica Ariana Kostić, jedna od Ambasadora «Tića», koja je govorila o vlastitim iskustvima ulozi Ambasadora, stavovima djece i o rezultatima debate.

Debata-parlaonica, povodom Dana odgoja bez batina

28. travnja 2009. Ove smo se godine odlučili obilježiti Dan odgoja bez batina (30. travnja) organiziranjem debate-parlaonice namijenjene Ambasadorima Tića s temom "Djecu treba zaštiti od tjelesnog kažnjavanja". Cilj…

Imenovanje Ambasadora nove generacije

18. studeni 2009 Prva generacija Ambasadora «Tića» sudjelovala je u edukativno-zabavnoj aktivnosti čiji je cilj bio potaknuti djecu na kritičko promišljanje problema nasilja nad djecom putem Interneta i mobitela…