Podijelite s nama svoje vrijeme i uključite se u volontiranje u Dječjem domu „Tić“ Rijeka!

Dječji dom „Tić“ Rijeka je javna ustanova socijalne skrbi koja pruža psihosocijalnu pomoć djeci, mladima i njihovim obiteljima kroz program poludnevnog boravka, savjetodavnu stručnu pomoć te preventivnu djelatnost. U poludnevnom boravku djeci se pruža grupni i individualni stručni tretman dok se roditelji/skrbnici uključuju u individualno savjetovanje. Grupni tretman djece obuhvaća psihoedukativne radionice, kreativne radionice, učenje, slobodne aktivnosti i igru.

U okviru Dječjeg doma „Tić“ Rijeka pruža se i mogućnost savjetodavne stručne pomoći djeci i mladima koji imaju iskustvo ili su u riziku za zlostavljanje (seksualno, emocionalno, fizičko; vršnjačko nasilje) i/ili zanemarivanje te njihovim nezlostavljajućim roditeljima, skrbnicima i obiteljima kao i obiteljima kod kojih postoji rizik pojave zlostavljanja (visoko konfliktni razvodi). U radu „Tića“ važno mjesto zauzima i preventivna djelatnost koja je usmjerena na rano otkrivanje i prevenciju zlostavljanja i zanemarivanja djece te povećanje informiranosti i osjetljivosti društva u svezi problema zlostavljanja i adekvatnog načina njegova rješavanja.

NA KOJIM POSLOVIMA VOLONTIRATI?

  • individualna pomoć u učenju
  • osmišljavanje i vođenje aktivnosti za djecu ovisno o vještinama pojedinog volontera (likovna, plesna, literarna radionica i sl.)
  • pomoć u vođenju kreativnih radionica za djecu (keramika i dr.)
  • slobodno vrijeme – animacija u igri
  • rad na istraživanju – provođenje istraživanja i unošenje podataka u baze
  • uređivanje i održavanje dvorišta i cvijeća

Sve aktivnosti provode se uz podršku i mentorstvo stručnih djelatnika „Tića“.

ZAŠTO VOLONTIRATI U „TIĆU“?

Uz osjećaj zadovoljstva zbog pomaganja, volonteri stječu i nova znanja i vještine, obogaćuju svoje iskustvo, osigurana im je stručna edukacija i stalna supervizija, dostupna im je stručna literatura, pruža se prilika za sudjelovanje na zajedničkim druženjima i svečanostima, …

Što o volontiranju u „Tiću“ kažu naši volonteri…

„Volontiranje me veseli, upotpunjuje i čini zadovoljnom!“  (Sonja)

„Drago mi je da sam se uključila u volontiranje u „Tiću“ i sviđa mi se raditi s djecom jer su otvorena za suradnju, dobro su me prihvatili i nadam se da ću im svojim zalaganjem moći pomoći još i više.“  (Vera)

Mislim da je volontiranje predivno iskorišteno slobodno vrijeme. Uživam ovdje dolaziti, družiti se, smijati, a i naučiti nešto. (Tea)

„Volim volontirati!“  (Milvana)

ZAŠTO „TIĆ“ UKLJUČUJE VOLONTERE U SVOJ RAD?

Volonteri pružaju nova iskustva, znanja i vještine djeci i djelatnicima…

Što o našim volonterima kažu djeca…

„Ja volim kad volonterke dođu jer s njima uživamo i igramo.“  (A., 13. god.)

„Volim raditi s volonterkama jer imam više koncentracije, sve je brže i naučim bez ikakve brane.“ (P., 15. god.)

„Volim volontere jer se igraju i jer uče s nama.“ ( M., 10. god.)

…i djelatnici…

„Volonteri olakšavaju rad u grupi i učenje jer se sam odgajatelj ne može posvetiti samo jednom djetetu i specifičnim teškoćama koje ima. Djeca vole različite osobe koje svojim znanjem, vještinama i osobnošću obogaćuju iskustvo poludnevnog boravka.“  (Odgajateljica)

„Uključivanje volontera u grupu volim jer olakšavaju i pomažu organizirati pomoć u učenju. Zadovoljna sam i sretna kad se znatiželjno i sa punim elanom uključe u kreativne aktivnosti i u grupne igre. Volim vidjeti osmjehe na njihovim licima kad dolaze i odlaze.“ (Odgajateljica)

„Afirmirajući ono najplemenitije u sebi naši volonteri kreiraju nove mogućnosti i time značajno obogaćuju naš rad, a na veliko zadovoljstvo djece u „Tiću“.“ (Ravnateljica)       

KAKO POSTATI VOLONTER/KA U „TIĆU“?

U samo tri jednostavna koraka! ☺

1. Prijavite se!

Ispunite prijavnicu i pošaljite je na e-mail, poštom, faxom ili je donesite osobno. Prijavnicu preuzmite ovdje.

Prijave se primaju tijekom cijele godine.Volonteri koji se prijave do 31. ožujkate kuće godine ulaze u ciklus primanja volontera u toj godini, svi koji se prijave nakon 31. ožujka ulaze u ciklus za iduću godinu.

2. Sudjelujte u postupku primanja volontera!

Postupak primanja volontera uključuje razgovor s koordinatorom volontera i s ravnateljicom, psihologijsko testiranje i edukaciju.

Razgovori se provode tijekom travnja i svibnja, a edukacija u lipnju.

3. I…volontirajte!

Uključivanje volontera u rad počinje u rujnu!

I… to je to! Dobrodošli!

KOORDINATORICA VOLONTERA

Nataša Makarun

KONTAKTI

Adresa: Beli Kamik 11, 51000 Rijeka

Telefon: 051/215-670

Fax: 051/215-678

E-mail: tic@tic-za-djecu.hr