Imenovanje Ambasadora nove generacije

18. studeni 2009
Prva generacija Ambasadora «Tića» sudjelovala je u edukativno-zabavnoj aktivnosti čiji je cilj bio potaknuti djecu na kritičko promišljanje problema nasilja nad djecom putem Interneta i mobitela te o mogućim načinima zaštite.
U „Mreži znanja…“ Ambasadori su podijeljeni u dvije grupe koje su se natjecale u prepoznavanju rizika u korištenju Interneta i mobitela. To su učinili kroz devet problemskih situacija za koje su trebali predložiti učinkovite načine izbjegavanja rizika odnosno rješavanja problema. U dobivenim odgovorima uočili smo da je ova tema djeci bliska te je ohrabrujuće da su iskazali visoku razinu poznavanja opasnosti elektroničkih medija. Usprkos tome, uočeno je da još uvijek postoje područja u kojima ih je potrebno dodatno educirati kako bi se mogli kvalitetnije zaštititi.
Djeca smatraju da Internet i mobiteli jesu zabavni i korisni, ali zahtijevaju oprez. Tome možemo dodati kako su svjesni da opasnosti postoje, ali ih ne znaju dobro prepoznati i zato im treba vođenje. Iskazuju očekivanje prema višoj razini kompetentnosti i informatičke pismenosti odraslih („očekujemo da roditelji znaju više od nas“). Osjećaju se sigurnije kad ih netko nadzire te očekuju da im odrasli vjeruju i da interveniraju kad je potrebno. I ovom prilikom djeca su naglasila potrebu i želju da odrasli provode vrijeme s njima.U drugom dijelu događanja prvoj generaciji Ambasadora pridružili su se i kandidati za novu generaciju – učenici i učenice šestih razreda iz 22 škole. Nakon pozdrava i riječi podrške koje im je uputila Pročelnica OGU za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, gđa Ankica Perhat, «stari» Ambasadori su simbolično predali misiju novoj generaciji. Novi Ambasadori upoznati su sa svrhom cjelokupnog projekta te su sudjelovali u ispitivanju početnog znanja o problematici nasilja nad i među djecom. Na ovaj način željeli smo utvrditi trenutnu razinu informiranosti djece o svojim pravima i obvezama, poznavanja problema zlostavljanja djece kao i znanja o mogućnostima zaštite djece. Dobiveni podaci služit će isključivo u svrhu praćenja učinkovitosti budućih edukativnih aktivnosti Doma za djecu «Tić» Rijeka s novim Ambasadorima, a sve u cilju unapređivanja praktične zaštite prava djece u Rijeci.

Sudjelovanje Ambasadora na tribini „Tjelesno kažnjavanje djece – danas“

05. svibnja 2009. Stručna pod nazivom «Tjelesno kažnjavanje djece – danas» održana u  Gradskoj  vijećnici  godine bila je namijenjena djelatnicima osnovnih škola, vrtića te roditeljima, odnosno  široj javnosti. Cilj…

Prva generacija Ambasadora “Tića”

19. studeni 2008. Edukativni kviz i fokus grupe, povodom Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece; imenovanje Ambasadora prve generacije Prije samog  događanja stručni djelatnici Tića pripremili su i dostavili svim…