Kako sačuvati mentalno zdravlje tijekom pandemije korona virusa?

Sačuvati mentalno zdravlje tijekom pandemije korona virusa, i svega što je uslijedilo kao posljedica širenja zaraze, gotovo je jednako važno kao i pridržavati se uputa i savjeta nadležnih institucija. U državi postoje ljudi koji nas vode kroz ovu situaciju, a na nama je svima da budemo kooperativni i slušamo upute koje nam se daju, kako bi sačuvali svoje fizičko, ali i mentalno zdravlje. Poremećaj svakodnevnog života i nove emocije koje se javljaju proizvode strah zbog kojeg mentalno zdravlje može biti narušeno.

Što sami možemo učiniti kako bi sačuvali svoje mentalno zdravlje?

  • Kontrolirajte vrijeme provedeno u informiranju i praćenju vijesti o korona virusu. Naš život je sadržajan i trebamo se baviti različitim aktivnostima, a informacije vezane za koronavirus treba primati onoliko koliko nam je potrebno da bismo bili korisni kao član društva stoga odaberite vrijeme kada ćete se informirati (npr. dva puta dnevno, ujutro i popodne).
  • Informacije koje dobijate putem društvenih medija nisu uvijek provjerene i pouzdane. Kao izvor informacija preferirajte zdravstvene i javne ustanove.
  • Vodite brigu o svom zdravlju: uravnoteženo jedite, svakodnevno vježbajte u kućnim uvjetima, uredno spavajte jer dovoljno sna je neophodno za normalno funkcioniranje organizma.
  • Ispunite svoj dan raznim aktivnostima. Radite stvari za koje ranije niste imali vremena – čitajte, gledajte televiziju, filmove, presložite ormare, sredite stare fotografije i uspomene, budite kreativni –  slikajte, plešite,….ili se uključite na neki od dostupnih on-line tečajeva.
  • Vježbajte opuštanje, jer 20 minuta vježbanja opuštanja može značajno smanjiti osjećaj napetosti.
  • Razgovarajte sa bliskim ljudima, podijelite svoje osjećaje i pričajte o svojim strahovima sa osobama koje umirujuće djeluju na vas.
  • Ukoliko se sami ne možete nositi sa osjećajem uznemirenosti, napetosti i straha nazovite nas na broj 095 215 6700, svakim radnim danom od 9.00 do 14.00 sati. Javiti će vam se naša psihologinja s kojom možete podijeliti svoje osjećaje i dobiti stručnu podršku.

Obavijest o privremenoj organizaciji rada Dječjeg doma “Tić” Rijeka

S ciljem preventivnog postupanja i zaštite zdravlja građana, a u skladu s preporukama Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i…

Suočavanje sa stresom u doba pandemije 

Stres je pojam koji je danas svima poznat. Definira se kao skup emocionalnih, kognitivnih tjelesnih i ponašajnih reakcija do kojih dolazi kada neki događaj/zahtjev procijenimo kao opasan ili procijenimo da će poremetiti uobičajeni tijek našeg života. Hoće li neki događaj biti…