Kako raditi od kuće uz djecu

Širenjem pandemije korona virusa i preporukama socijalnog distanciranja, mnogi roditelji su silom prilika počeli raditi od kuće. Iako se može činiti da je rad od kuće lagan, svatko tko se našao u ovoj situaciji, shvatio je da to i nije baš tako. Uskladiti obiteljski život, odnosno brigu o djeci i rad u isto vrijeme može bit vrlo izazovno, pogotovo ako su djeca još mala. Organizirati rad od kuće, izazovno je kada oba roditelja imaju mogućnost rada od kuće, dok je samohranim roditeljima, roditeljima koji imaju djecu s teškoćama u razvoju, obiteljima koje su ostale bez svojih domova čak i roditeljima od kojih jedan još uvijek redovno odlazi na posao, izazov mnogo veći.
Za početak je bitno smanjiti očekivanja, pogotovo u prvim danima rada od kuće. Ne možete očekivati da ćete, na početku, od kuće napraviti istu količinu posla koju obavite u svom osmosatnom vremenu, na poslu. Dobro je podijeliti posao u manje segmente. Odredite raspored radnog vremena, ali budite fleksibilni. Ne zaboravite na pauze. Dozvolite si pet minuta odmora nakon obavljenog poslovnog zadatka. Prošećite po kući, poigrajte se s djetetom, napravite si kavu, ručajte.
Također je bitno da ostanete u kontaktu sa svojim kolegama. U radnom okruženju, kolege su velik dio svega što radite. Od socijalne interakcije, zajedničkog rada do pomoći u rješavanju problema. Kako se zbog socijalnog distanciranja, ne bi osjećali da sami morate rješavati sve probleme vezane uz posao, što može dodatno povećati osjećaj izolacije i tako smanjiti efikasnost, svakodnevno komunicirajte sa svojim kolegama. U doba tehnologije postoje mogućnosti konferencijskih poziva, video poziva koji vam mogu olakšati komunikaciju i stvoriti osjećaj zajedništva.
Komunikacija s partnerom je također bitna stavka. Dogovorite raspored za svaki dan. Organizirajte se tako da svatko od vas ima dio dana koji može posvetiti poslu, dok drugi partner za to vrijeme brine o djeci. Ukoliko je dan pun poslovnih obveza i rokova, dogovorite s partnerom da taj dan više brine o djeci, a vi ih preuzmite slijedeći dan. Također je bitno oduprijeti se porivu da priskočite u pomoć. Vaš partner je savršeno sposoban odraditi sve zadatke.
Vrlo je bitno pripremiti adekvatno radno okruženje. Ukoliko nemate sobu u koju se možete fizički odvojiti, odredite si kutak u kući u kojem ćete se osjećati ugodno i produktivno. To može biti radni stol, stol u kuhinji ili neko drugo mjesto. Bitno je da si organizirate prostor svim potrebnim elementima, bez nereda, kako bi bili što efikasniji.
Pomoći može pratiti dnevnu rutinu kao da i dalje odlazite na posao. Ustanite u uobičajeno vrijeme, obucite se za posao.
Kako ne bi imali previše distrakcija, svu tehnologiju koja vam nije potrebna za rad, maknite dalje od sebe. To uključuje i socijalne mreže, kao i pogled na vijesti.
Napravite si listu zadataka, kako za posao, tako i da kućne obveze. Tako ćete svaki dan znati što vas čeka, lakše ćete se organizirati te osjećati zadovoljstvo obavljenim zadatcima koji će vas motivirati za daljnji rad. Također je praktično pripremiti i igre i aktivnosti za vašu djecu, koje ćete iskoristiti tijekom dana te si na taj način osigurati još malo vremena za posao.
Pripremite se na činjenicu da ćete morati imati podijeljenu pažnju. S jedne strane ćete obavljati posao, a s druge ćete paziti na djecu i po potrebi intervenirati. Stoga u vremenima kada su djeca u vašoj blizini, radite poslove koje možete lako prekinuti, te jednako lako nastaviti.
Bitne poslove i obveze ostavite za vrijeme kada vaša djeca spavaju. Popodnevno spavanje je dio dana koji možete iskoristiti. Ukoliko imate stariju djecu, razmislite o ranijem ustajanju ili o kasno večernjim satima, nakon što djecu spremite na spavanje.
Djeci objasnite novo nastalu situaciju. Starija djeca će vas razumjeti i s njima možete dogovoriti raspored rada. Organizirajte se tako da vi obavljate poslovne zadatke dok oni obavljaju svoje školske obveze. Manjoj djeci isto objasnite, no ne očekujte da će u potpunosti razumjeti. Za njih pripremite aktivnosti koje mogu raditi sami, a koje će vam dati nešto vremena da se posvetite poslu. To mogu biti lego kocke, bojice, slagalice. Za malo stariju djecu to može biti i kutak za čitanje. Pripremite se na to da ćete u trenutnoj situaciji morati postati fleksibilniji što se tiče vremena koje djeca provode za ekranima. Ipak pripazite na stariju djecu i održavajte granice korištenja ekrana i mobitela. Ekrani vam također mogu pomoći u stvaranju vremena za posao ako imate manju djecu. Organizirajte video poziv sa članovima obitelji koje ne žive s vama. Baka ili djed mogu čitati priču unučadi preko takvog poziva. To je također i način na koji održavate socijalne interakcije koje su u trenutku socijalnog distanciranja vrlo bitne, kako za vašu djecu i starije članove obitelji tako i za vas.
Odredite si završetak radnog dana te ostatak dana posvetite djeci. Provedite kvalitetno vrijeme s njima bez ekrana. Igrajte se, čitajte, mazite se. Tako ćete im na neki način zahvaliti što su poštivali vaš radi dan.
U svemu tome ne zaboravite na sebe. Izrazito je bitno da dio dana, barem nekoliko trenutaka posvetite sami sebi. Iskoristite to vrijeme za opuštanje i otpuštanje. Čitajte knjigu, meditirajte, gledajte televiziju, napunite kadu, vježbajte. Bitno je otpustiti sve što se u vama tokom dana nakupilo. Kako je, u vrijeme kada smo svi zatvoreni u kući, bitno paziti na svoje fizičko zdravlje, pravilnom i zdravom prehranom, vježbanjem, tako je bitno paziti i na svoje mentalno zdravlje. Pazeći na sebe pazite i dajete primjer svojoj djeci. Ukoliko imate osjećaj da vam je to sve previše i imate poteškoća nositi se sa svim obvezama uz strah koji osjećate zbog pandemije te vam je potrebna pomoć i podrška,potražite pomoć stručnjaka i nazovite broj Dječjeg doma “Tić” Rijeka – 095 215 6700, radnim danom od 9.00-14.00 sati.

Pripremila: Tena Tomljanović, mag.soc.rad., socijalna radnica Dječjeg doma “Tić” Rijeka

 

Suočavanje sa stresom u doba pandemije 

Stres je pojam koji je danas svima poznat. Definira se kao skup emocionalnih, kognitivnih tjelesnih i ponašajnih reakcija do kojih dolazi kada neki događaj/zahtjev procijenimo kao opasan ili procijenimo da će poremetiti uobičajeni tijek našeg života. Hoće li neki događaj biti…

Stres kod djece u doba pandemije

Razdoblje u kojem se nalazimo, u kojem živimo, veliki je izazov za sve nas. Pandemija korona virusa utječe na pojedinca i društvo na mnogim razinama. Svi se zajedno…