Zašto i kako potaknuti fizičku aktivnost kod djece?

Ljudsko tijelo je stvoreno za kretanje. Tjelesna aktivnost je prirodna potreba organizma i sastavni dio života koji svakodnevno provodimo šetnjom, kućanskim poslovima, igrom, sportskim i rekreativnim aktivnostima. Djeca imaju u sebi instinktivnu potrebu za kretanjem i igrom koju ne treba sputavati jer upravo ti instinkti tjeraju djecu na kretnje i pokrete koji razvijaju moždane funkcije. Fizička neaktivnost je razlog smanjenog uspostavljanja sinapsi između neurona u moždanom tkivu i slabljenja već uspostavljenih, što uzrokuje poteškoće u tijeku normalnog rasta i razvoja. Fizički neaktivna djeca tako češće imaju poteškoće govora, pažnje, učenja, emocionalne regulacije kao i druge poteškoće poput nepravilnog držanja tijela, loše ravnoteže, nerazvijene grube i fine motorike, loše koordinacije pokreta. Poticanje djece na kretanje razvija njihova fizička, motorička, kognitivna i emocionalna obilježja. Djeca koja su redovno fizički aktivna rjeđe pate od kroničnih zdravstvenih problema i manje su sklona prehladi i gripi. Kod njih je također značajno smanjen rizik obolijevanja od bolesti srca, dijabetesa i gojaznosti. Osim zdravstvene dobrobiti, fizička aktivnost je vrlo važna za razvoj psihološkog blagostanja, socijalne kompetencije i emocionalne zrelosti (kontrole emocija i ponašanja, samopouzdanja i samopoštovanja). Kod fizički aktivne djece manje je prisutna depresija ili drugi problemi vezani za mentalno zdravlje. Vježbanjem se povećava nivo endorfina, dopamina i serotonina- hormona zaslužnih za osjećaj sreće, zadovoljstva i prirodne energije.
Preporuka svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je da djeca trebaju najmanje 60 minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti dnevno. Poželjno je da se dijete dnevno kreće barem sat vremena i da ne provodi više od sat vremena u komadu mirujući. Također, preporuka je da ne provodi više od dva sata dnevno ispred ekrana.

Novija istraživanja pokazuju da je više od 80% djece u Hrvatskoj fizički nedovoljno aktivno što je posljedica užurbanog načina života i sve većeg korištenja tehnologije. Sada smo i dodatno suočeni s epidemijom virusa COVID- 19 te djeca više ne odlaze u vrtiće, škole, parkove, igrališta, otkazana su sva druženja i sportske aktivnosti. Učenje, igra i druženje svedeni su na virtualnu tehnologiju, mobitele i ekrane.
Iako je možda lakše prepustiti djecu filmskim maratonima i računalnim igricama, za djecu je važno da se pridržavaju zdravstvenih smjernica vezano uz kretanje kako bi održali zdrav imunološki sustav. Fizička aktivnost važna je i u borbi protiv osjećaja depresije i tjeskobe koji mogu nastati uslijed izoliranosti od prijatelja i vršnjaka. Pomaže i u emocionalnoj reakciji na stres te pruža osjećaj kontrole i mogućnosti djelovanja u trenutno neobičnoj situaciji u kojoj se nalazimo. Igra i tjelesna aktivnost također pružaju zdraviju vrstu zabave od sjedenja ispred ekrana, a oslobađanje viška energije pomaže djeci da bolje spavaju.

Kako pomoći djeci da budu aktivni?

Obzirom da je kretanje na otvorenom dozvoljeno, ali ograničeno omogućite djetetu da prošeće oko zgrade, izađe na dvorište, vrt ukoliko ga imate, poštujući mjere socijalnog distanciranja (udaljenost od 2 metra, ne okupljanje u grupama većim od 5 ljudi) i održavanja higijene (preporučeno nošenje maski, obavezno pranje ruku 30 sekundi po povratku kući). Naučite djecu da izbjegavaju dodirivanje komunalnih površina tijekom igre/ šetnje jer su te površine potencijalno onečišćene i mogu dovesti do širenja bolesti te da izbjegavaju dirati lice.
Ukoliko nemate mogućnosti izlaska uključite se u igre s djecom kod kuće. Možete igrati razne društvene igre, čitati, kreativno se izražavati, ali i organizirati razne fizičke aktivnosti u zatvorenom kako bi smanjili vrijeme koje djeca provode ispred ekrana. Iskoristite sveprisutnu tehnologiju kao izvor ideja i podršku u vašim aktivnostima. Nije nužno preporučeno vrijeme fizičke aktivnosti (60 minuta) ispuniti odjednom, napravite više malih aktivnih odmora s djecom tokom dana tokom kojih se možete igrati, vježbati, plesati,…
Uspostava kontrole nad vremenom ispred ekrana, uključivanje u fizičke aktivnosti, osiguravanje dosljedne rutine i vremena spavanja uz pridržavanje zdravstvenih smjernica mogu pomoći vašoj obitelji da se lakše nosi i bori s pandemijom virusa COVID- 19.

 

Pripremila: mr.sci.Ljiljana Bubnić, psihologinja Dječjeg doma “Tić” Rijeka

Roditeljski sukobi i dijete

Svjesni smo da se obitelj danas suočava sa iznimno stresnim situacijama, iako ponekad i sama roditeljska uloga izaziva napetosti, a sve to može dovesti do nesuglasica i sukoba…

Kako organizirati učenje za nastavu na daljinu?

Nastava na daljinu novi je oblik nastave s kojim se suočavaju nastavnici, roditelji, a naviše učenici. Kao i svaka promjena, i ova zahtjeva prilagodbu. Neki učenici su se…