Održana tribina na temu “Edukacija kao prevencija”.

Dana 23. studenog 2018. godine u Gradskoj vijećnici održana je tribina “Naša djeca naša budućnost” na temu “Edukacija kao prevencija”. Na tribini, koju je organizirala riječka Udruga za pružanje podrške žrtvama pedofilije i njihovim obiteljima „Ruka“, sudjelovala je ravnateljica Dječjeg doma „Tić“ Rijeka, Tamara Žakula Desnica. Sudionici tribine bili su, pored članica udruge „Ruka“ i Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, saborska zastupnica Most-a Ines Strenja Linić, saborski zastupnik Živog Zid-a Branimir Bunjac te studentica Pedagogije na Filozofskom fakultetu u Rijeci Paola Grubica.
Predsjednica udruge Erika Valić, uvodnom riječi je podsjetila sve prisutne o nastanku udruge Ruka, njezinom radu u proteklih godinu dana te navela kako udruga slavi svoju prvu godišnjicu 29. studenog. Osvrnula se i na činjenicu kako je udruga izradila jedini zasebni „Antipedofilski“ zakon u Hrvatskoj, koji je predstavljen nadležnima, no, smatra da ne postoji politička volja donošenja istog.
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel dao je podršku udruzi te podsjetio kako podržava napore udruge od njenih samih početaka. Po pitanju uvođenja edukacije kao prevencije rekao je kako grad Rijeka već više od dvadeset godina godina radi na projektima kojima se provodi edukacija po pitanju svih oblika i vrsta nasilja. Smatra kako edukaciju trebaju provoditi stručnjaci te da bi se trebalo ići u smjeru provođenja edukacije putem sustava obrazovanja. Saborska zastupnica Most-a Ines Strenja Linić te saborski zastupnik Živog Zid-a Branimir Bunjac su se, u svojim izlaganjima, usmjerili na pravosuđe te izmjene Kaznenog zakona u smislu potrebe adekvatnog kažnjavanje pedofila i počinitelja kaznenog djela iskorištavanja i spolnog zlostavljanje djece. Također su pružili podršku uvođenja edukacije kao prevencije u sve vrtiće i škole, ali i ostale institucije koje se bave djecom. Ravnateljica Doma „Tić“ Tamara Žakula Desnica ukazala je na smjernice edukacije i njen značaj u prevenciji nasilja nad i među djecom, a kojom bi trebala biti obuhvaćena sva djeca, roditelji, stručnjaci koji rade s djecom, šira javnost, mediji. Referirajući se na činjenicu da seksualno nasilje, kroz sveprisutnost elektronskih medija, posebno Interneta, dobiva nove pojavne oblike, i referirajući se na rezultate istraživanja koje je Dom „Tić“ proveo na uzorku od 2072 djece u dobi od 10 do 14 godina, ukazala je na važnost edukacije i informiranja navedenih skupina o pojavnim oblicima elektroničkog nasilja te načinima kako se zaštititi i reagirati u slučaju elektroničkog nasilja. Zaključila je kako preventivni programi zaštite djece od seksualnog nasilja trebaju biti utemeljeni na znanstveno-stručnim spoznajama o razvojnim specifičnostima i potrebama djece i mladih, njihovom emocionalnom životu, ponašanju i učenju; da ih trebaju provoditi dobro educirani stručnjaci uz evaluiranje ishoda programa.
Studentica Pedagogije Paola Grubica ukazala je na važnost edukacije studenata, kao budućih stručnjaka koji će raditi sa djecom.

Kreativno-edukativna radionica “Što mogu učiniti JA!”

U susret Svjetskom danu prevencije zlostavljanja djece (19.11.) u "Tiću" je održana kreativno-edukativna radionica za ambasadore „Tića“ pod nazivom „Što mogu učiniti ja?. Kroz niz zabavnih aktivnosti učenici…

Radionica za srednjoškolce o mladenačkim vezama

Dana 26. studenog 2018. održana je radionica o mladenačkim vezama u kojoj je sudjelovalo 24 učenika trećih razreda Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci. Radionica je održana u…