Računalo, mobitel, a time i Internet neizostavan su dio svakodnevice vaše djece. Uz sve prednosti koje donose (redovita i lakša komunikacija, dostupnost informacija, zabavni sadržaji,…), ovi mediji sve više predstavljaju rizik za sve korisnike, a najviše za djecu.

Glavne opasnosti su: izloženost uznemirujućim, agresivnim ili nepristojnim porukama, direktna komunikacija s osobom koja traži neprimjerene odnose, izlaganje seksualnim sadržajima, širenje neprimjerenih informacija o drugim osobama, izoliranost djeteta koje proizlazi iz prečestog/dugotrajnog korištenja računala/mobitela/Interneta i sl.

Specifične karakteristike koje elektroničko nasilje značajno razlikuju od „klasičnog“ nasilja među vršnjacima jesu anonimnost, rasprostranjenost i neograničen broj sudionika promatrača u nasilju.

Anonimnost- omogućuje otvorenu komunikaciju bez osjećaja srama kao i izražavanje mišljenja bez straha od prepoznavanja. Anonimnost “eliminira kočnice” jer omogućuje činjenje stvari koje ne bi napravili u interakciji “licem u lice”. Nasilnik ima osjećaj da neće morati odgovarati za svoja ponašanja što stvara osjećaj sigurnosti i moći. Bez fizičkog kontakta, nasilnik ne vidi emocionalnu reakciju žrtve, zbog čega djeca i mladi teže razumiju štetu koju njihovi postupci mogu nanijeti. Također, zbog nepoznavanja identiteta nasilnika, dijete se za svaku osobu koju sretne može pitati je li ona nasilnik, što doprinosi mogućoj većoj traumatizaciji žrtava.

Rasprostranjenost- elektroničkom nasilju dijete može biti izloženo u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu, što značajno utječe na osjećaj ranjivosti nauštrb osjećaja sigurnosti i zaštićenosti.

Neograničen broj sudionika promatrača– sadržaj elektroničkog nasilja u kratkom vremenu postaje dostupan velikom broju djece što kod žrtve dovodi do uvjerenja da je svatko svjestan njenog poniženja.

Za sigurnost djece pri korištenju elektroničkih medija važna je uloga roditelja. Iako se ponekad djeca pri korištenju ovih medija snalaze bolje nego roditelji, važno je da se i roditelji nauče služiti mobitelom, računalom i Internetom. Nudimo vam nekoliko savjeta kako povećati sigurnost vašeg djeteta pri korištenju računala:

SAVJETI ZA RODITELJE

  • Naglasite djeci da pažljivo biraju kome daju broj mobitela, podatke o sebi, obitelji i prijateljima kako ih netko ne bi zloupotrijebio
  • Ukoliko djetetu omogućite pristup Internetu i e-mailu, pratite što radi. Pričajte o tome koje stranice posjećuje, i kod kuće i u školi.Postavite računalo tamo gdje možete vidjeti što dijete radi.
  • U dogovoru sa djetetom odredite vrijeme koje smije provesti na Internetu.
  • U trgovini računalima raspitajte se o mogućnostima zaštite računala, blokiranja određenih web stranica, zaštite od virusa i dr.
  • Uputite ih da ne ulaze u komunikaciju s nepoznatim ljudima jer ne mogu znati namjere druge osobe
  • Obratite pažnju i razgovarajte s djetetom o tome s kim komunicira putem mobitela i interneta, pogotovo ako stišava ton mobitela, skrivećki čita i šalje poruke
  • Imajte pod kontrolom troškove mobitela svojeg djeteta
  • Objasnite djeci da nije dopušteno slati fotografije ili video zapise drugih ljudi bez njihovog dopuštenja, kao ni sadržaje koji mogu uznemiriti i povrijediti druge ljude
  • Neka dijete zna da vam se može obratiti za pomoć ukoliko primi neprimjereni sadržaj čak i kada učini nešto što nije smjelo
  • Ukoliko vaše dijete primi nasilne i neprimjerene sadržaje, potražite savjet stručnjaka i razmislite da o tome obavijestite policiju. U takvim slučajevima te neprimjerene sadržaje i podatke o njima potrebno je sačuvati.

UKOLIKO TREBATE SAVJET ILI POMOĆ OBRATITE SE U
«TIĆ»

Adresa: Beli Kamik 11, 51000 Rijeka; tel. 051/215-670, fax. 051/215-678