ČETIRI ZLATNA PRAVILA:

1. DJECA NISU KRIVA ZA RAZVOD RODITELJA
Mnoga djeca vjeruju da su ona kriva što se roditelji razvode. Recite im da to nije njihova krivnja, ponavljajte im to. To je posebno bitno kod mlađe djece koja dijelom žive u svijetu zbilje, a dijelom u svijetu mašte. Oni lako mogu povjerovati da je nešto što su oni učinili bilo uzrokom da jedan od roditelja otiđe te vjeruju da oni mogu ponovno spojiti roditelje.

2. RECITE IM ŠTO SE DOGAĐA
Razvod roditelja teška je za svih u obitelji. Djeca, za razliku od nas, nemaju moć nad onim što se događa. Oni moraju znati što se zbiva u obitelji. Može vam se činiti da ih zaštićujete ako im ne govorite, ali to nije istina. Djeci ćete pomoći tako da im kažete što se događa. Oni ne moraju biti upućeni u detalje, ali žele osnovne informacije. Djeca moraju znati da ih oboje roditelja voli i da će nastaviti brinuti o njima.

3. SLUŠAJTE VAŠU DJECU
Najveći problem za djecu kod razvoda roditelja je prihvaćanje situacije i promjena jer osjećaju da nemaju utjecaja. Djeca žele da se savjetujete s njima o odlukama koje se njih tiču i žele da ih poslušate. Ipak, oni ne žele da imaju potpunu odgovornost tj. «zadnju riječ» kod donošenja odluka. Neka djeca možda ne žele da budu uključena u odlučivanje.
Može vam se činiti da im govoreći o ovim stvarima dajete previše mogućnosti utjecaja i slobode. Sjednite s njima i poslušajte što oni žele, dajući im do znanja da ne mogu dobiti sve što žele. Na taj način osjećat će se uključenim, važnim, osjećat će se bolje. Zapamtite, kad ste bili skupa kao obitelj, uključivali ste vašu djecu u odlučivanje oko mnogo stvari. Oni očekuju da ih uključite i sada, makar se to činilo teškim.

4. NE SVAĐAJTE SE PRED DJECOM
Djeca su pod najvećim stresom ako se svađate oko njih. Svađe pred djecom, ili govorenje ružnih stvari jedan o drugom, vrijeđa djecu. Kada povrijedite i ponizite bivšeg supružnika, povrijedili ste i djecu. Zapamtite, da se vaše svađe mogu vrlo negativno odraziti na emocionalno stanje vaše djece.