ŠTO JE RAZVOD?

Razvod je kada muž i žena odluče da više ne mogu živjeti zajedno i ne žele više biti u braku. Oni se slože da potpišu zakonske papire kako bi ponovno bili sami i koji im dopuštaju da se ožene s nekim drugim ukoliko to požele.

Iako možda zvuči jednostavno, nije lako odlučiti se za završetak braka. Obično muž i žena provedu mnogo vremena pokušavajući riješiti probleme prije nego što se rastanu. Ponekada ipak ne mogu riješiti probleme i odluče da je razvod najbolje rješenje.

Mnoga djeca ne žele da se njihovi roditelji rastanu. Neka djeca imaju dvojake osjećaje o tome, posebno ako znaju da im roditelji nisu bili sretni skupa. Neka djeca osjećaju olakšanje kad se roditelji rastanu, pogotovo ako su se roditelji mnogo svađali u braku.

Veoma je važno da djeca znaju da to što se roditelji razvedu, ne znači da se rastaju od svoje djece, to ne znači da mama i tata i njih žele napustiti.

Ipak, istina je da djeca rastavljenih roditelja žive samo s jednim roditeljem većinu vremena, no roditelj koji živi negdje drugdje je još uvijek njihova mama ili tata. To se nikada neće promIjeniti!

DJECA NISU KRIVA ZA RAZVOD RODITELJA I NE MOGU NIŠTA UČINITI DA RODITELJI BUDU PONOVNO SKUPA

Mnogo je razloga zašto se roditelji rastaju. Možda se ljubav koju su osjećali jedan prema drugom promIjenila. Možda se svađaju i ne mogu se dogovoriti oko važnih stvari. Bez obzira na razlog, jedno je sigurno: djeca nisu razlog zbog kojeg se roditelji rastaju.

Ipak, mnoga djeca rastavljenih roditelja vjeruju da su oni razlog što se mama i tata rastaju. Misle, da su se ponašali bolje, bili bolji u školi, više pomagali u kući, da se razvod ne bi desio. To nije istina.

Možda ste čuli da se roditelji ponekad prepiru zbog vas, zbog vašeg ponašanja, ocjena, no sve to nije razlog zbog kojeg brak između muškarca i žene završava. Možda osjećaš da si ti kriv za razvod roditelja, ali ti nisi uzrok. I činjenica da su se tvoji roditelji odlučili rastati nije tvoja krivnja.

Dijete nije uzrokovalo razvod, no isto tako ne može išta učiniti da roditelji ponovno budu skupa. Iako mnoga djeca to žele, to se ne dešava često. Djeca ponekad misle da svojim ponašanjem mogu ponovno spojiti roditelje: da pomaže ako se ponašaju poput anđela i dobivaju dobre ocjene. To može usrećiti roditelje, ali to ne znači da će se mama i tata pomiriti.

Neka djeca misle da će izazivajući nevolje prisiliti roditelje da pričaju o tim problemima te ih žele na taj način ujedinIti. No to isto ne pomaže.

Zato, budite što jeste i pokušajte pričati sa svojim roditeljima ili nekom bliskom osobom o svemu što vas brine i kako se osjećate

ŽIVOT NAKON RAZVODA

Nakon što se roditelji rastanu, obično jedan roditelj iseli iz kuće i živi negdje drugdje. Djeca veći dio vremena žive s jednim roditeljem, a posjećuju drugog. Može ti se u početku činiti čudno posjećivati svog vlastitog roditelja, ali možeš čak početi uživati biti povremeno dalje od svoje kuće. I može biti lijepo saznanje da imaš dvije kuće gdje te netko voli.

Problemi tokom razvoda često nastanu nakon djetetove posjete drugom roditelju. Npr. često roditelji ispituju što onaj drugi roditelj radi. Također ponekad traže da djeca prenose poruke drugom roditelju. Djeca se zbog toga često osjećaju neugodno. Žele da roditelji sami kažu jedan drugom ono što žele. Djeca se ne žele osjećati razapeto između roditelja. Ako se tebi nešto slično događa, reci svojim roditeljima kako se zbog toga osjećaš.

Ponekad, u budućnosti, roditelji zasnuju nove obitelji. Zbog toga se možeš osjećati smiješno, ljubomorno, tužno, ljuto. Pokušaj odlučiti da li ti se netko sviđa ili ne vodeći računa o načinu na koji se ophodi s tobom i načinu na koji priča s tobom. OK je sam odlučiti. Novi partner tvog roditelja može biti zabavan. Može i tebi postati prijatelj. Tvoj mama i tata bit će uvijek tvoji mama i tata bez obzira da li imaju novu curu, dečka, supruga ili suprugu.

ŠTO MOGU UČINITI DA SE OSJEĆAM BOLJE?

Tokom razvoda normalno je da se javlja mnogo različitih osjećaja, uključujući ljutnju, strah i tugu.

Iako ti se čini da se čitav tvoj svijet ruši, vremenom, stvari će ponovno biti bolje. Tvoj život će biti nešto drugačiji, ali sve će doći na svoje mjesto možda i prije nego što se nadaš.

U međuvremenu, postoje načini da si pomogneš da se osjećaš bolje. Ako si zbilja bijesan, možeš udarati jastuk, prazne kutije, udarati loptu ili trčati koliko god možeš brzo i daleko. Nikada nemoj iskaljivati svoje osjećaje na drugoj osobi.

Pomaže također ako se nekome povjere vlastiti osjećaji. Ako si ljut, reci to. Pričajući o osjećajima smanjujemo negativne emocije te se na taj način osjećamo bolje. Ponekad kada kažemo kako se osjećamo odmah osjetimo veliko olakšanje. Bolje je pričati nego držati osjećaje u sebi ili iskaljivati ih na drugima.

Pokušaj jednostavno reći: «Jako sam ljut (tužan, zabrinut) što se moji roditelji rastaju. To me jako uznemiruje». Osoba koja te sluša može ti uzvratiti. «Ne sumnjam da se osjećaš tako, u potpunosti te razumijem.» I to već može pomoći da se osjećaš bolje.

Ponekad je to početak mnogih dugih razgovora. Razgovaraj s roditeljem. Ili, ako ti se to ne čini u redu, pronađi nekog s kim zaista možeš pričati, možda s tvojim bratom ili sestrom, učiteljem, susjedom, djedom ili bakom. Teško je to izbaciti iz sebe, ali zaista pomaže.

Ukoliko ne možeš pronaći pogodnu osobu, možeš početi pisati dnevnik u kojem možeš izraziti sve što te muči i kako se zbog toga osjećaš. Pisanje o osjećajima također pomaže da se osjećamo bolje.

Ponekad su osjećaji djece u toku rastave zaista snažni i jaki pa se djeca teško koncentriraju na išta drugo. Kada su djeca veoma tužna, ljuta ili zabrinuta mogu imati problema s pažnjom na nastavi, pisanjem zadaće, pamćenjem onoga što su upravo pročitali. Ako ti se takvog što događa, bitno je da potražiš pomoć. Obrati se školskom psihologu, pedagogu ili nazovi i dođi u «Tić». Adresa: Beli Kamik 11, 51000 Rijeka; tel. 051/215-670, fax. 051/215-678

Djeca se osjećaju mnogo bolje ako pričaju s odraslom osobom koja je navikla s ljudima pričati o problemima i pomagati im kad se osjećaju loše. U «Tić»-u se možeš uključiti i u grupe djece sa sličnim problemima, gdje se govori o tome kako razvod utječe na djecu.

Može biti zaista teško tokom razvoda, ali važno je da znaš da mnoga djeca prolaze isto što i ti. Iako većinom ne volimo kad se stvari mijenjaju, to može biti i dobro. Vjerojatno su mama i tata sada sretniji i s vremenom ćeš ih puno bolje upoznati provodeći s njima kvalitetnije vrijeme.

DJEČJA PRAVA U TOKU RAZVODA RODITELJA

 • Djeca imaju pravo voljeti oba roditelja
 • Imaju pravo ne prenositi poruke roditelja, ne biti njihovi glasnici.
 • Imaju pravo ne biti roditeljski špijuni
 • Imaju pravo da im se ne govore negativne stvari o roditelju i njegovoj obitelji
 • Imaju pravo ostati povezani s obiteljima oba roditelja
 • Imaju pravo da ih se ne ispituje nakon posjeta drugom roditelju
 • Imaju pravo izražavati ili ne izražavati vlastite osjećaje
 • Imaju pravo ne izlagati se svađama roditelja
 • Imaju pravo na stabilnu, sigurnu okolinu
 • Imaju pravo ostati djeca, a ne osoba kojoj se roditelji povjeravaju i ispovijedaju
 • Imaju pravo znati o obiteljskim promjenama poput preseljenja i posjeta
 • Imaju pravo ne osjećati se odgovornima za razvod roditelja
 • Imaju pravo na bezuvjetnu ljubav