INTERNET I MOBITEL

Mobitel i računalo, a time i Internet mogu biti koristan i zabavan način komunikacije, učenja ili provođenja slobodnog vremena. Pružaju vam razne mogućnosti komunikacije s vršnjacima te brojne informacije, zabavne i poučne sadržaje.

Možete slušati glazbu, gledati slike i filmove i još mnogo toga. Međutim, korištenje mobitela i računala donosi i neke opasnosti. Sadržaj koji se nalazi na Internetu nitko ne kontrolira, tako da se uz puno istinitih i zanimljivih informacija na Internetu mogu naći i neistinite informacije i neprimjerene slike. Osim toga, putem chata, e-maila i foruma mogu se upoznati brojni ljudi. Neki od njih su vaši vršnjaci, djevojčice i dječaci koji Internet koriste kao i vi, za zabavu i učenje. Međutim, kako Internet ne omogućava direktnu komunikaciju, mnoge osobe se lažno predstavljaju. Tako, da bi stekle vaše povjerenje, prikriju svoje pravo ime te lažu o godinama, spolu, hobijima i dr.

Kako bi uz sve navedene opasnosti koristili mobitel i računalo kao sigurne i pozitivne načine komunikacije, učenja i zabave, treba naučiti i slijediti neka pravila. Neka ovo budu i tvoja pravila, a o njima možeš poučiti i svoje prijatelje!

¨Važno je razmišljati o sigurnosti
na internetu jer možemo činiti
nešto opasno, a da to niti ne znamo.¨

Provjerite jeste li naučili pravila!

Ako se neko od opisanih oblika nasilja događa tebi ili nekome koga poznaješ, ili ti sam/a činiš nasilje,
bitno je da potražiš pomoć.
Obrati se školskom psihologu, pedagogu ili nazovi i dođi u «Tić».
Adresa: Beli Kamik 11, 51000 Rijeka; tel. 051/215-670, fax. 051/215-678