Obilježena 15. godišnjica rada riječkog ureda Pravobraniteljice za djecu

Riječki ured pravobraniteljice za djecu obilježio je 15. godina rada tribinom koja je održana 05. listopada 2022. u Dječjoj kući u Art-kvartu „Benčić“. Tom je prilikom predstavljena i knjiga „S obje strane rešetke. Što dugujemo djeci čiji su roditelji u zatvoru“.

Petnaesta godišnjica rada riječkog Ureda pravobraniteljice bile je prilika za osvrnuti se na dugogodišnji rad, sve uspjehe i izazove tijekom godina u kojima je Ured surađivao s lokalnim i regionalnim tijelima, organizacijama i stručnjacima. Prema riječima pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević, ured u Rijeci otvoren je s ciljem da se djelovanje pravobraniteljice približi djeci i građanima koji žive na području Istarske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije te da se ojačaju kontakti s institucijama i organizacijama koje na regionalnoj i lokalnoj razini mogu pridonijeti zaštiti i ostvarivanju prava djece. Istaknuto je kako je Ured pravobraniteljice tijekom prošle godine zaprimo više od 2000 pritužbi vezanih uz povredu dječjih prava te da se najveći broj pritužbi odnosio se na povredu obrazovnih prava djece, zatim povreda prava djece u obitelji, naročito onih koji se odnose na visoko konfliktne razvode, a bilo je i slučajeva povrede zdravstvenih, kulturnih i drugih prava. Pirnat Dragičević je naglasila kako je zanemarivanje djece te nasilje nad i među djecom i dalje ozbiljan problem na čijem suzbijanju moramo raditi dodavši kako Ured pravobraniteljice nije tijelo izvršne vlasti i ne može donositi odluke, ali može savjetovati i poticati institucije odnosno sustave kako pristupiti rješavanju konkretnih situacija povrede dječjih prava.

Savjetnice u riječkom Uredu pravobraniteljice, Danijela Žagar i Ana Albrecht Čekada, predstavile su regionalni ured pravobraniteljice za djecu u Rijeci koji je službeno otvoren 1. listopada 2007. i od 2017. se nalazi na adresi Trpimirova 3/III. U njemu rade dvije savjetnice koje obavljaju poslove vezane za regiju, te intenzivno surađuju s institucijama na lokalnoj razini i organizacijama civilnoga društva. Tijekom godine obraća im se – telefonski ili dolaskom u ured – više od 300 stranaka, najčešće roditelja. Savjetnice posjećuju ustanove u kojima borave djeca, te su aktivno uključene u brojne aktivnosti promocije prava djece na cijelom području triju županija.

U nastavku tribine predstavljena je knjiga „S obje strane rešetke. Što dugujemo djeci čiji su roditelji u zatvoru“, o kojoj su govorile njezine suautorice – zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika te novinarka i publicistkinja Višnja Biti, istaknuvši kako su djeca kojoj su roditelji u zatvoru posebno ranjiva skupina djece čije su potrebe često neprepoznate u odnosu na specifičnu obiteljsku situaciju te im stoga treba snažna i sustavna podrška i pomoć kako bi se što bolje nosili sa situacijom.

Okupljene je pozdravio i riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuvši dugogodišnju uspješnu suradnju Grada Rijeke i Ureda pravobraniteljice za djecu.

Počinje nova „Škola za razvedene roditelje“

Dana 13. listopada 2022. (četvrtak) u Dječjem domu „Tić“ Rijeka započinje novi ciklus „Škole za razvedene roditelje“ – program psihološke podrške razvedenim roditeljima. Program će se održavati u…

Pojačane volonterske snage „Tića“

Dana 03. studenog 2022.g. održana je edukacija za prvu grupu novih volontera koji će se uključiti u rad Dječjeg doma „Tić“ Rijeka. Volontiranje su nastavili i neki dugogodišnji…