Obilježen Međunarodni dan djece žrtava nasilja (4.lipnja)

Dana 03. lipnja 2015.g.  “Tić” ja postavljanjem info-pulta na riječkom Korzu obilježio Međunarodni dan djece žrtava nasilja. Tom su prilikom djelatnici i volonteri „Tića“ građanima su uručivali informativne materijale o različitim mogućnostima dobivanja stručne pomoći i podrške za djecu, mlade i obitelj u okviru Dječjeg doma „Tić“ Rijeka te dijeliti edukativne brošure, plakate i knjižice o pozitivnom roditeljstvu „Ja, mama i tata“. Događanju na Korzu pridružila se je i gđa. Ankica Perhat, pročelnica OGU za zdravstvo i socijalnu skrb.Zbog velikog broja djece žrtava nasilja u svijetu i svakodnevnog kršenja prava djece, UN je 1983.g., dan 04. lipnja proglasio Međunarodnim danom djece žrtava nasilja. Ovaj datum „Tić“ tradicionalno obilježava različitim aktivnostima kojima širu javnost dodatno želi senzibilizirati na ovaj problem i podsjetiti da kršenja dječjih prava i problem zlostavljanja i zanemarivanja djece postoji i da se o tome ne smije šutjeti.
Iako obitelj ima primarnu ulogu u razvoju i odrastanju djeteta, nažalost, mnoga djeca upravo u obitelji i u najranijoj dobi doživljavaju različite oblike zanemarivanja, povređivanja njihovih prava, ponižavanja i zlostavljanja. Nasilje koje djeca doživljavaju u obitelji nikako nije odgovornost samo obitelji, bez obzira što se događa unutar nje, već je to ozbiljan društveni problem. Starija djeca se često boje i srame prijaviti nasilje u obitelji, dok ona najmlađa još niti nemaju pojam da je takvo nasilno ponašanje neprihvatljivo. Utoliko je odgovornost odraslih veća jer je svaki oblik nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja djeteta ozbiljna prijetnja odrastanju djeteta jer ugrožava osnovno pravo djeteta – pravo na život i razvoj. Osiguravajući osnovno pravo djeteta na poštovanje njegovog ljudskog dostojanstva, fizičkog i psihičkog integriteta,  sprečavanjem svih oblika nasilja i zlostavljanja, nužan je preduvjet za osiguravanje svih drugih prava djeteta.
Obilježavanjem Međunarodnog dana djece žrtava nasilja nastojimo podići svijest građana  o djeci koja doživljavaju zlostavljanje i nasilje, osvijestiti da je svaki oblik nasilja nad djecom, bez obzira na težinu, neprihvatljiv i da svi odrasli imaju i moralnu i zakonsku obavezu štititi i osiguravati prava djece, odnosno ukazivati na njihovo kršenje. A upravo je i svrha obilježavanja Dana djece žrtava nasilja ukazati na problem i mogućnosti kojima građani mogu prevenirati nasilje.
Djeca imaju pravo na odrastanje u sredini koja pruža poštovanje i podršku i u kojoj nema nasilja, jer samo takva sredine potiče razvoj ličnosti djeteta i stvara građane odgovorne i prema sebi i prema drugima.

U Zagrebu održana Konferencija “Prava djeteta – između interesa roditelja i dužnosti države”

Dana 28. svibnja 2015. u Zagrebu je održana godišnja konferencija CRONSEE-a pod nazivom "Prava djeteta - između interesa roditelja i dužnosti države", u organizaciji pravobraniteljice za djecu Ivane…

Održan okrugli stol “Poboljšanje pravnog, psihološkog i ekonomskog položaja žrtava i svjedoka

U srijedu 04. lipnja 2014.g. u organizaciji Udruge za podršku žrtvama i svjedocima održan je okrugli stol u Hotelu Bonavia u Rijeci na temu „Poboljšanje pravnog, psihološkog i…