U Zagrebu održana Konferencija “Prava djeteta – između interesa roditelja i dužnosti države”

Dana 28. svibnja 2015. u Zagrebu je održana godišnja konferencija CRONSEE-a pod nazivom “Prava djeteta – između interesa roditelja i dužnosti države”, u organizaciji pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić. Na konferenciji su predstavnici pravobraniteljstava za djecu iz zemalja Jugoistočne Europe i stručnjaci iz Hrvatske raspravljali kako ostvariti prava djeteta i njegov najbolji interes onda kad se čini da je interes roditelja u suprotnosti s interesom djeteta i s obvezama države u zaštiti djetetove dobrobiti. Konferenciji su prisustvovale ravnateljica “Tića” Tamara Žakula Desnica i psihologinja Ljiljana Bubnić.Izbor ove teme potaknule su pojave poput snažnog protivljenja nekih roditelja obveznom cijepljenju djece te „kampanje“ protiv cijepljenja koja već rezultira vidljivim negativnim posljedicama, zatim prijepori o uvođenju spolnog i građanskog odgoja u redovni odgojno-obrazovni program, stajališta o tjelesnom kažnjavanju djece, manipulacija djecom u postupku razvoda i drugi aktualni problemi i dvojbe.
Raspravu je moderirala pravobraniteljica doc. dr. sc. Ivane Milas Klarić, a uvodna izlaganja održali su istaknuti domaći i međunarodni stručnjaci. Član UN-ovog Odbora za prava djeteta dr. sc. Peter Guran iz Slovačke govorio je o temi “Dječja prava i roditeljske odgovornosti – iz perspektive Odbora za prava djeteta UN-a“, dr. Nevena Vučković Šahović iz Beograda, bivša članica UN-ovog Odbora za prava djeteta objasnila je kako Konvencija o pravima djeteta i drugi međunarodni dokumenti definiraju najbolji interes djeteta, a Aleksandra Galonja, konzultantica organizacije Save the Children iz Sarajeva, predstavila je priručnik koji pomaže u određivanju najboljeg interesa djeteta. Predstojnica UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić održala je izlaganje o djetetovom pravu na život u obitelji. Na konferenciji je kao pozvani predavač izlagala i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander koja je iznijela stručne spoznaje o zaštiti djetetovih interesa prilikom razvoda roditelja uz problematiziranje teme s pitanjem: “Potkrepljuje li sustav manipulirajuća ponašanja roditelja?”  Ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Tamara Poljičanin iscrpno je izlagala o cijepljenju kao pravu djeteta, a pročelnica Odjela za psihologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Eva Anđela Delale održala je izlaganje „Kako je subjektivni doživljaj roditeljstva povezan s ponašanjem roditelja i najboljim interesom djeteta“.
Posebno zanimljiva za sve sudionike konferencije bila je debata o pravu djeteta i roditeljskom pravu na slobodu odgoja, koju je održao na samom početku Debatni klub „Bušmani“ iz zagrebačke Druge gimnazije.
Pravobraniteljica za djecu Republike Hrvatske ovogodišnja je koordinatorica rada Mreže pravobranitelja za djecu Jugoistočne Europe CRONSEE (Children’s Rights Ombudspersons’ Network in South and Eastern Europe). Riječ je o mreži nezavisnih institucija za zaštitu prava djece na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, koja je osnovana 2006. u svrhu suradnje i osnaživanja pravobraniteljstava za djecu u zemljama Jugoistočne Europe te promicanja i razmjene dobre prakse među njima. Danas ova regionalna mreža ima 14 članica i čine je predstavnici pravobranitelja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Bugarske, Crne Gore, Cipra, Grčke, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Srbije i AP Vojvodine.

Gerovo: Edukativni kviz o nasilju

Dana 21. svibnja 2015.g.u Područnoj školi Gerovo proveden je edukativni kviz o nasilju u kojem su se natjecala 24 učenika Osnovne škole Petar Zrinski iz Čabra. Edukativni kviz…

Obilježen Međunarodni dan djece žrtava nasilja (4.lipnja)

Dana 03. lipnja 2015.g.  “Tić” ja postavljanjem info-pulta na riječkom Korzu obilježio Međunarodni dan djece žrtava nasilja. Tom su prilikom djelatnici i volonteri „Tića“ građanima su uručivali informativne…