Premijerna izvedba glazbene predstave za djecu “Mrav, Mrav, Mrav i Cvrčak” u Tiću

Dana 29. rujna 2011.g. u Dječjem Domu „Tić“ Rijeka gostovao je Teatar “OZ” iz Lovrana koji je premijerno izveo glazbenu predstavu za djecu “Mrav, Mrav, Mrav  i Cvrčak”. Predstavi su prisustvovala djeca korisnici poludnevnog programa i savjetovališta te volonteri „Tić-a“.
Radi se o duhovitoj glazbeno – edukativnoj priči za djecu koja je nastala na temelju jedne od najpoznatijih Ezopovih basni “Cvrčak i mravi”. Predstava je glumačko – lutkarska (animacija predmeta, teatar sjena) u kojoj se svira i pjeva uživo te na vrlo zanimljiv način predstavlja instrument saksofon te život mrava kroz sva godišnja doba.
Priča nam poručuje da moramo biti vrijedni, marljivi, radišni poput mrava, ali ponekad i bezbrižni poput Cvrčka. Prihvatiti se u svojoj različitosti, sa svim manama i vrlinama i na taj način kreirati suživot.Kroz predstavu se provlači glazba A.Vivaldija „Četiri godišnja doba“. Cvrčak svira puhački instrument saksofon, a pažljivo odabrani glazbeni primjeri pobudili su dječju pažnju, razveselili ih i educirali. Na poznate melodije napisan je tekst koji progovara o likovima iz priče te su tako djeca mogla i aktivno sudjelovati. Autori predstave imali su za cilj približiti klasičnu i druge vrste glazbe djeci već u najranijoj dobi i na njima prihvatljiv način.
Teatar OZ osnovan je prije 3 godine i djeluje u sklopu  Glazbenog studia “Oz”, čiji je cilj i zadaća rana edukacija djece i odraslih na temu glazbeno scenskog odgoja, otkrivanje glazbenih afiniteta kroz malu školu blok flaute te kao priprema za glazbenu školu.  “OZ” čine: Mihaela Sirotnjak Železnik i Anton Železnik.
Program Teatra verificiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a do sada su na originalan način osmišljene i odigrane predstave: “Drvo ima srce” i „Lažeš Pinokija”. Predstava “Mrav, Mrav, Mrav i Cvrčak” treća je u nizu predstava dok je “Drvo ima srce” do sada izvedena čak 126 puta.

Dječji dojmovi:
“Bili su mi jako dobri i zanimljivi. Ta mi se predstava jako sviđa i opet bi ju pogledao. Glumci su mi jako lijepi.
“Meni se jako svidjela, jer je bila dobra zima i lijep završetak”
“Ta mi je predstava bila prekrasna zbog kostima i smiješnih viceva i voljela bi da opet dođete.”
“Dragi su, lijepi su, sviđa mi se.”
“Lijepi su i bilo je zabavno!”
“Predstava mi je bila dobra.”
“Sviđalo mi se sve osim kad je mrav umro.”
“Svidjela mi se predstava i želim da opet dođu u „Tić“ s nekom novom predstavom i ponovno nas oduševe…”
“Bila mi je odlična ta predstava i volio bih je opet vidjet.”
“Sve super!!”

Izlet u Istru

Početkom ljetnih školskih praznika 2011 g. djeci korisnicima Doma organiziran je trodnevni izlet u Istru, u sklopu kojeg su djeca razgledala i posjetila znamenitosti Pule, Funtane, Labina i…

U Tić-u održan sastanak odbora EIATCYP

Dana 30. rujna 2011.g., u Dječjem domu „Tić“ Rijeka održan je sastanak glavnog odbora Europske interdisciplinarne asocijacije za dječju i adolescentnu psihoterapiju (EIATCYP). Europska interdisciplinarna asocijacija za dječju…