Počinju radionice za roditelje i djecu “Ja, mama i tata – zajedno dva sata”

Dana 25. siječnja 2018. (četvrtak) u Dječjem domu „Tić“ Rijeka započet će ciklus od pet radionica za roditelje i djecu pod nazivom “Ja, mama i tata – zajedno dva sata” koji će se održavati četvrtkom od 17.00 do 18.30 sati. Radionice su namijenjene djeci predškolskog i nižeg školskog uzrasta i njihovim roditeljima ili skrbnicima. Na istima će se roditeljima pružiti podrška odn. neke informacije, znanja i vještine koje im mogu pomoći u ispunjavanju njihove roditeljske uloge, a poseban naglasak će biti na pozitivnoj interakciji i kvalitetnom vremenu roditelja i djeteta u okviru kojeg roditelj može ispoljiti ljubav, pažnju i sigurnost koje su toliko važne za razvoj djeteta.

Svaki susret će biti usmjeren na jedno od važnih područja roditeljstva:

1. Ja mama i tata i naše potrebe (25. siječnja 2018.)
2. Ja mama i tata – zadovoljni u obitelji (01. veljače 2018.)
3. Ja mama i tata – učimo razgovarati (08. veljače 2018.)
4. Ja mama i tata – vježbamo opuštanje (15. veljače 2018.)
5. Ja mama i tata – zajedno u igri (22. veljače 2018.)

Ciklus radionica”Ja, mama i tata – zajedno dva sata” besplatan je i provodi se u Dječjem domu “Tić” Rijeka povremeno od 2012. godine, te pored jačanja kapaciteta roditelja predstavlja važan oblik prevencije nepoželjnih oblika ponašanja te u konačnici i prevenciju nasilja nad djecom.
Na svim radionicama sadržaji se prezentiraju kroz demonstriranje, a usvajaju kroz igru, kreativne aktivnosti i izravnu primjenu.
Zainteresirani roditelji mogu sudjelovati u cijelom ciklusu ili samo na pojediim odabranim radionicama. Sve radionice održavati će se četvrtkom od 17.00 do 18.30 sati. Maksimalan broj sudionika je 20, a dolazak je potrebno prijaviti na tel. 215 670.

Opis radionica:

• “Ja mama i tata i naše potrebe” (25. siječnja 2018.)
Radionica na kojoj roditelji imaju priliku upoznati se s načinima na koje, kroz igru i zajedničke aktivnosti, mogu ostvariti svoje i djetetove potrebe. Naime, neprepoznavanje, a time i neispunjavanje potreba često rezultira nezadovoljstvom, nemirom i ljutnjom. Stoga se kroz ovu radionicu radi na upoznavanju i prepoznavanju potreba dijeteta i roditelja i planiranja i kreiranja aktivnosti kako bi se te potrebe zadovoljile.

• “Ja mama i tata – zadovoljni u obitelji” (01. veljače 2018.)
Radionica koja u kratkom teorijskom uvodu upoznaje roditelje sa važnošću uključivanja djece u donošenje obiteljskih pravila, te načinima kako s djecom dogovoriti posljedice za kršenje istih. U nastavku radionice roditelji i djeca imaju priliku kroz kreativan rad i zajedničke aktivnosti dogovoriti i izraditi vlastita obiteljska pravila.

• „Ja, mama i tata – učimo razgovarati“ (08. veljače 2018.)
Radionica je usmjerena na uspješnu komunikaciju roditelja i djece s naglaskom na važnost izražavanja, prihvaćanja i usmjeravanja emocija. Poseban naglasak stavljen je na emocije tuge i ljutnje, te načine njihova izražavanja. Roditelji i djeca imati će priliku kroz praktični dio razmijeniti vlastita iskustva vezana za doživljavanje i iskazivanje različitih emocija.

• “Ja, mama i tata – vježbamo opuštanje” (15. veljače 2018.)
Radionica upoznaje roditelje i djecu s načinima na koje se kroz zajedničke aktivnosti mogu opuštati. Nakon kratkog teorijskog uvoda o utjecaju i simptomima stresa kao i važnosti opuštanja, djeca i roditelji kroz vježbe disanja, vizualizacije, kretanja te glazbu i priču dobivaju uvid u razne načine kako kod kuće mogu na kreativan i zanimljiv način provoditi zajedničko vrijeme u opuštajućim aktivnostima.
• “Ja, mama i tata zajedno u igri” (22. veljače 2018.)
Na radionici se prezentiraju osnovne značajke i demonstrirani načini kvalitetnog provođenja zajedničkog vremena roditelja i djece. Tako provedeno zajedničko vrijeme ispunjava djetetovu potrebu za pažnjom, dovodi do smanjenja neprimjerenih ponašanja te doprinosi osjećaju vlastite vrijednosti kod djece.

Letak Ja mama i tata zajedno dva sata 2018

Humanitarna akcija „Zajedno, možemo!“ seli na Korzo

Humanitarna akcija „Zajedno, možemo!“ nastavlja se od ponedjeljka 11. prosinca na Korzu. Cijeli tjedan će, na štandu ispred zgrade bivše pošte, u periodu od 10 do 13 sati,…

Domu „Tić“ dodijeljena zahvalnica ZTK Rijeka

  Dana 25. siječnja 2018.g. u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, održana je svečana podjela nagrada i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka za 2017. godinu,…