Obilježen Dan ružičastih majica u suradnji sa Policijskom upravom primorsko – goranskom

Dana 28. veljače 2018. godine, u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke, obilježen je Dan ružičastih majica. Tim povodom je za učenike sedmog razreda Osnovne škole „Brajda“ iz Rijeke održana radionica pod nazivom „Prijatelj, ne nasilnik“ s ciljem prevencije vršnjačkog nasilja. Radionicu su provodile Nataša Makarun psihologinja Dječjeg doma „Tić“ Rijeka i Ingrid Mavrić, policijska službenica Odjela prevencije.
U okviru radionice djeca su sudjelovala u različitim aktivnostima. Kroz diskusiju su prepoznavala vrstu i uzroke nasilja, pokušali osvijestiti osjećaje žrtve, nasilnika i promatrača dok su kroz igre pantomime i „tabua“, uz puno smijeha i zabave, demonstrirali pojmove s naglaskom na važnost njegovanja međusobnog povjerenja, prijateljstva, iskrenosti i podrške, ali i odgovornosti, suosjećanja i drugih afirmativnih vrijednosti jer se na taj način grade dobri odnosi i stvara pozitivna klima, što predstavlja najučinkovitiju prevenciju svih oblika nasilja. Kroz igru „gluhog telefona“, učenici su informirani i o institucijama u kojima mogu potražiti pomoć u slučaju nasilja.
Tijekom igara i kroz primjere u radionici je posebno, a u cilju osvješćivanja učenika, naglašena uloga promatrača u situacijama nasilja, te je zaključeno da oni trebaju reagirati i pozvati u pomoć svoje članove obitelji ili nastavnike i školske kolege, odnosno, policiju i ostale dostupne institucije jer pasivnošću i ne-reagiranjem, zapravo, prešutno odobravaju nasilje.
Osim igara, učenici su upoznati i s prekršajno-kaznenom odgovornosti i sankcijama koje se odnose na dob (14 godina) kada po važećim zakonima postaju odgovorni za svoje postupke.

Na znanstveno – stručnom skupu o prevenciji Domu „Tić“ dodijeljeno priznanje

U Osijeku je održan VII. znanstveno-stručni skup „Osnaživanje potencijala za preventivne aktivnosti u zajednici“ na kojem je Tamara Žakula Desnica, ravnateljica Dječjeg doma „Tić“ Rijeka, održala izlaganje pod…

Predavanja za nastavnike i roditelje o sigurnosti djece

Dana 08. ožujka 2018. u Osnovnoj školi „Bakar“ održana su dva predavanja sa ciljem edukacije nastavnika i roditelja o potencijalnim rizicima za doživljavanje i činjenje nasilja kod djece.…