Obilježen Dan ružičastih majica

U srijedu, 25. veljače “Tić” se pridružio obilježavanju Dana ružičastih majica kojim se promiče prevencija vršnjačkog nasilja. U Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke održana je aktivnost s učenicima 6a razreda Osnovne škole „Kozala“ iz Rijeke u kojoj su bili uključeni i Odjel za prevenciju PUPGŽ te Obiteljski centar Rijeka. U sklopu aktivnosti održan je Edukativni kviz o vršnjačkom nasilju koji je provela psihologinja Dječjeg doma “Tić” Rijeka Nataša Makarun. Na postavljena pitanja učenici su odgovarali individualno, a u pojašnjenje točnih odgovora uključila se i policijska službenica I. policijske postaje Rijeka, Antonija Ferenčak. Na kraju kviza učenici su pogledali dva kratka filma na temu elektroničkog nasilja.U drugom dijelu susreta Nina Vela Vrabec, socijalna pedagoginja Centra za socijalnu skrb Rijeka, podružnica Obiteljski centar, pripremila je za učenike interaktivnu poster prezentaciju pod nazivom “Dječaci ne plaču, curice se ne tuku”, koja se bavi potisnutom agresijom, kao i njezinim udjelom u formiranju stavova i vrijednosti, odnosno obrazaca ponašanja koja djeca primjenjuju.
Tijekom navedenih aktivnosti učenici su bili vrlo aktivni i zainteresirani te su pokazali visoku razinu znanja o fenomenu vršnjačkog nasilja. Na odlasku su im podijeljeni edukativni materijali s tematikom vršnjačkog nasilja.
Ovdje preuzmite plakat o vršnjačkom nasilju “Kreni od sebe…zaustavi nasilje…”
Ideja o obilježavanju Dana ružičastih majica nastala je u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio 2007.g. u jednoj kanadskoj školi. Tada je dječak, u znak podrške svojoj majci oboljeloj od karcinoma dojke, prvog dana školske godine odjenuo ružičastu majicu i zbog toga doživio nasilje od svojih vršnjaka koji nisu shvatili njegovu gestu. Ružičaste majice, koje su nakon toga solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su tako prepoznatljiv simbol inicijative, a kasnije i međunarodno prepoznate obljetnice u borbi protiv vršnjačkog nasilja.

 

Održana radionica “Ja, mama i tata – zajedno dva sata”

U srijedu 18. veljače, u Dječjem domu "Tić" Rijeka održana je radionica za djecu i roditelje "Ja, mama i tata - zajedno dva sata". Na radionici je prezentirana…

Edukacija za odgajatelje dječjih vrtića u Rijeci

Dana 4.ožujka 2015.g. u Dječjem domu “Tić” Rijeka održana je edukacija za odgajatelje dječjih vrtića u Rijeci na kojoj je prisustvovalo 33 odgajatelja, odnosno po jedan odgajatelj iz…