Obilježavanje Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece (19.11.)

Dječji dom  „Tić“ Rijeka, u suradnji sa 23 osnovne škola s područja Grada Rijeke te uz podršku Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb te odgoj i školstvo 19. studenog 2012.g. obilježio je Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece u okviru projekta Ambasadori „Tića“.
Obilježavanje ovog dana inicirala je 2000. godine organizacija Women’s World Summit Foundation (WWSF), a s ciljem razvijanja kulture prevencije na svjetskoj razini. Tić je, već šestu godinu, partner organizacije  WWSF u Republici Hrvatskoj i jedan od službenih aktivnihčlanova Međunarodne koalicije u kampanji za obilježavanje Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece. U ovogodišnju kampanju uključeno je 176 organizacija iz preko 70 zemalja svijeta.Ambasadori Tića su učenici i učenice svih riječkih osnovnih škola koji, kroz sudjelovanje u edukativnim aktivnostima Tića i djelovanje u svojim školama, doprinose prevenciji zlostavljanja djece i promicanju dečjih prava. Nova generacija Ambasadora bira se svake dvije godine među učenicima šestih razreda, iz svake škole biraju se po dva predstavnika.
Ambasadori u dvije godine svojeg djelovanja sudjeluju u nizu edukativnih aktivnosti koje su sadržajno prilagođene njihovoj dobi, a odnose se na značajna područja problematike nasilja nad i među djecom. Kroz aktivnosti učenici stječu znanja i vještine za prepoznavanje i djelovanje na nasilje, a koje ih pripremaju na djelovanje u njihovim okruženjima.
Krajnja vrijednost Ambasadora Tića jesu aktivnosti koje oni, potaknuti aktivnostima u Tiću, provedu u svojim školama i na taj način doprinose prevenciji nasilja nad i među djecom. Izvješća i zaključci svih provedenih aktivnosti dostavljaju se institucijama koje su uključene u zaštitu djece, te se i na taj način osigurava da se saznaju razmišljanja ambasadora i proširi njihovo djelovanje.
Ovom prigodom treća  generacija Ambasadora „Tića“ sudjelovala je u aktivnosti  „Mreža znanja za sigurno korištenje interneta i mobitela“.
Mreža znanja za sigurno korištenje interneta i mobitela“ već je održana s prve dvije generacije Ambasadora“, a ponovo smo se odlučili posvetiti ovoj temi zbog njene aktualnosti i važnosti.
Kroz aktivnost „Mreža znanja za sigurno korištenje interneta i mobitela“ učenici su educirani o temi nasilja nad i među djecom putem Interneta i mobitela. Kroz rad na primjerima, odnosno kroz rješavanje problemskih situacija učenici su educirani o mogućim opasnostima upotrebe elektroničkih medija te načinima zaštite.
U dobivenim odgovorima uočeno je kako su djeca upoznata s ovom temom te su pokazala visoku razinu poznavanja opasnosti upotrebe elektroničkih medija. Međutim, uočeno je i kako učenici nemaju u potpunosti razvijenu svijest o tome što sve predstavlja nasilje putem Interneta i mobitela te što sve mogu učiniti kako se ne bi doveli u opasnost. Naglasili su važnost povjerenja između odraslih (prvenstveno roditelja) i djece i o potrebi otvorene komunikacije i povjeravanja odraslima. Ovo daje važne smjernice za daljnji rad s učenicima i ukazuje na potrebu djelovanja na promatrače nasilja kao i na isticanje važnosti povjeravanja odraslima.
Ambasadori su navodili vlastite primjere i primjere iz svoje okoline u kojoj se nasilje dogodilo.
Ambasadori su također sačinili svoju „Mrežu poruka“ odraslima u vezi s navedenim problemom. Kroz poruke su istaknuli želju da se odrasli više informiraju o njihovim aktivnostima te da ih educiraju prije samog početka korištenja Interneta i mobitela.
Primjeri nekih poruka:
“Vjerujte djeci, ali ih ponekad i provjeravajte. Internet je i zabavan i poučan, ali može biti i opasan.”
“Pazite što vaša djeca rade na Internetu. Pomažite svojoj djeci u nevoljama s njihovim vršnjacima. Pazite s kim se vaša djeca dopisuju na Internetu i pazite da ne upadnu u nevolje.”
“Svi roditelji/odrasli bi trebali uputiti djecu na sve opasnosti koje vrebaju na Internetu i posljedice koje ih  mogu “presresti” “.
“Informirajte se s nama o društvenim mrežama. Imajte uvid u naš život i pokušajte ostvariti međusobno povjerenje. Ne dajte da vas se vaša djeca boje. Nemojte povisiti glas nego normalnim tonom razgovarajte s nama o svemu.”
“Dragi roditelji-vjerujte nam, ali i blokirajte opasne stranice.”

 

„Tić“ obilježio Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece (19.11.)

Povodom obilježavanja Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece (19.11.) Tić je osmislio aktivnosti kojima želi dodatno senzibilizirati javnost na problem nasilja nad djecom i osvijestiti značaj preventivnog djelovanja. Navedene…

19 dana aktivizma za prevenciju nasilja nad djecom i mladima

Obilježavanje Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece pokrenula je UN-ova partnerska organizacija Women's World Summit Foundation - WWSF, kako bi pridonijela jačanju svijesti o štetnosti svakog nasilja nad djecom…