Obilježavanje Dana ružičastih majica

Dana 22. veljače 2023.g. korisnici poludnevnog boravka su, zajedno sa svojim odgajateljicama, posjetili Informativni centar za prevenciju kriminaliteta na području Grada Rijeke te sudjelovali na radionici povodom obilježavanja Dana ružičastih majica. Zanimljivu radionicu vodile su policijske službenice Ureda načelnika policijske uprave, Nives Kajfeš Grčko i Ingrid Mavrić. Kroz predavanje i diskusiju s djecom se razgovaralo o svim oblicima elektroničkog nasilja, kao što su prijetnje, vrijeđanja, poticanje mržnje prema određenoj osobi, namjerno isključivanje određene osobe iz internetskih grupa, kreiranje lažnih profila ili neovlašteno korištenje nečijeg profila, video snimanje fizičkog napada i objavljivanje snimke, javno objavljivanje nečijih privatnih podataka bez odobrenja te osobe. Upozoreni su i na opasnost od tzv. sextinga (slanja seksualno eksplicitnih fotografija i poruka) i opasnosti komunikacije s nepoznatim osobama koje često daju lažne podatke o izgledu i godinama. Skrenuta im je pozornost na lažan osjećaj sigurnosti i moći koje elektronički nasilnici imaju, misleći da neće morati odgovarati za takva ponašanja na način na koji bi inače odgovarali za, primjerice, javno izrečene riječi. Uz odgovore na brojna pitanja dobili su preporuke kako se odgovorno ponašati na Internetu, što je krađa, koja je razlika između prekršajnog i kaznenog djela te koje su posljedice za djecu koja prekrše zakon.

Dan ružičastih majica obilježava se u znak protesta zbog nasilnog incidenta koji se dogodio 2007. godine u školi Nova Scotia u Kanadi, kada je učenik u školu došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci oboljeloj od raka dojke te je zbog toga bio žrtva vršnjačkoga nasilja. Od tada se u Kanadi i brojnim zemljama svijeta organiziraju razne aktivnosti, kako u školama tako i na radnim mjestima, a ružičaste majice se nose kao simbol borbe protiv nasilja među vršnjacima.

U Hrvatskoj je ovaj Dan prvi put obilježen 26. veljače 2014. godine uz sudjelovanje svih odgojno-obrazovnih ustanova, a Sabor je 17. veljače 2017. godine izglasao Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Dan sigurnijeg interneta

Svake godine, drugog utorka u veljači s ciljem promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe interneta i digitalnih tehnologija, posebice među djecom i mladima, diljem svijeta obilježava se Dan sigurnijeg…

Obavijest o radovima u ulici Beli Kamik

Obavještavamo sve klijente da će u ulici Beli Kamik dana 23.03.2023.g. (četvrtak) započeti radovi tamponiranja kamenih kocki i njihovog ponovnog polaganja te će ulaz u ulicu biti moguć…