Međunarodni dan djece žrtava nasilja (4. lipnja)

4. lipnja obilježava se Međunarodni dan djece žrtava nasilja kako bi podsjetili javnost da mnoga djeca doživljavaju različite oblike nasilja te kako bi naglasili važnost zaštite djece i neophodnost zajedničkog angažmana u borbi protiv svih oblika nasilja nad djecom. Upravo je to bio razlog zbog kojeg je 1983. godine UN inicirao obilježavanje ovog dana koji se, od tada, obilježava širom svijeta.
Povodom ovog dana Dječji dom “Tić” Rijeka tradicionalno nastoji podići svijest građana o djeci koja doživljavaju zlostavljanje i nasilje, osvijestiti da je svaki oblik nasilja nad djecom, bez obzira na težinu, neprihvatljiv i da svi odrasli imaju i moralnu i zakonsku obavezu štititi i osiguravati prava djece, odnosno ukazivali na njihovo kršenje.

Nasilje nad djecom javlja se u različitim oblicima – zanemarivanje djeteta, fizičko zlostavljanje, psihičko nasilje, seksualno iskorištavanje, nasilje putem interneta, pri čemu je veliki problem što se ono često ne prepoznaje na vrijeme pa izostaje odgovarajuća reakcija nadležnih, kako u dijelu podrške i pomoći djetetu tako i u dijelu utvrđivanja odgovornosti počinitelja.
lako obitelj ima primarnu ulogu u razvoju i odrastanju djeteta, nažalost, mnoga djeca upravo u obitelji i u najranijoj dobi doživljavaju različite oblike zanemarivanja, povređivanja njihovih prava, ponižavanja i zlostavljanja. Nasilje koje djeca doživljavaju u obitelji nikako nije odgovornost samo obitelji, bez obzira što se događa unutar nje, već je to ozbiljan društveni problem. Starija djeca se često boje i srame prijaviti nasilje u obitelji, dok ona najmlađa još niti nemaju pojam da je takvo nasilno ponašanje neprihvatljivo. Utoliko je odgovornost odraslih veća jer je svaki oblik nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja djeteta ozbiljna prijetnja odrastanju djeteta jer ugrožava osnovno pravo djeteta – pravo na život i razvoj. Osiguravajući osnovno pravo djeteta na poštovanje njegovog ljudskog dostojanstva, fizičkog i psihičkog integriteta, sprečavanjem svih oblika nasilja i zlostavljanja, nužan je preduvjet za osiguravanje svih drugih prava djeteta.
Djeca imaju pravo na odrastanje u sredini koja pruža poštovanje i podršku i u kojoj nema nasilja, jer samo takva sredine potiče razvoj ličnosti djeteta i stvara građane odgovorne i prema sebi i prema drugima.

Stručni posjet studenata Učiteljskog fakulteta

Dana 28. svibnja 2019. Dječji dom „Tić“ Rijeka posjetili su studenti 3. godine Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, pri Učiteljskom fakultetu u Rijeci, u pratnji prof. Vesne…

„TIĆU“ URUČENA SREDSTAVA 62. HUMANITARNOG BALA MEDICINARA

Dana 13. lipnja 2019. godine u Dječjem domu „Tić“ Rijeka svečano su uručena sredstva prikupljena na 62. Humanitarnom balu medicinara u organizaciji studentske udruge FOSS MedRi (Fakultetski odbor…