Međunarodni dan djece žrtava nasilja (04.06.)

Povodom tradicionalnog obilježavanja Međunarodnog dana djece žrtava nasilja, „Tić“ je poduzeo aktivnosti kojima doprinosi podizanju svijesti o problemu nasilja nad djecom kod šire i stručne javnosti.1. Dani otvorenih vrata, 09. i 10. lipnja 2010.g. u prostorijama Doma svi zainteresirani mogli su dobiti sve informacije o oblicima stručne pomoći i podrške te cjelokupnom radu “Tić-a“ – savjetovališnom radu, programu poludnevnog boravka, mogućnostima volontiranja u „Tić-u“, prijaviti se u novi ciklus Škole za razvedene roditelje te pogledati izložbu keramičarskih radova koju su izradila djeca sa odgajateljima.
2. Info – štand na Korzu, 09. lipnja 2010.g. građanima je predstavljen Projekt „Ambasadori Tić-a“ i rezultati dosadašnjih aktivnosti ambasadora uobličeni u brošuru „Spriječimo nasilje među djecom!“ a koju su ambasadori dijelili građanima; predstavljeni su radovi iz keramičarske radionice „Tić-a“ te edukativno – promotivni materijali.
U travnju je održana radionica sa 30 ambasadora 2. generacije iz 15 osnovnih škola. Cilj radionice bio je produbiti svijest o problemu vršnjačkog nasilja i zajednički promišljati o načinima njegova spriječavanja. Te potaknuti na promoviranje prava djece i kritičke svijesti o nasilju među djecom u školskom okruženju. Rezultat su plakati koji su uobličeni u brošuru „Spriječimo nasilje među djecom!“ gdje djeca progovaraju o načinima prepoznavanja i zaštite od vršnjačkog nasilja i sadrže poruke koje ohrabruju i potiču na aktivan preistup prevenciji vršnjačkog nasilja.
3. Predavanje „Kako sigurno koristiti Internet i mobitel“, 10. lipnja 2010.g. u prostoru Doma za djecu „Tić“ Rijeka održano je predavanje namijenjeno roditeljima djece osnovnoškolskog uzrasta koji žele znati više o tome što je cyberbullying i po čemu se može razlikovati od „klasičnog“ nasilja među vršnjacima (bullyinga), kako se može prepoznati, koje su štetne posljedice, kako se može spriječiti te kako pomoći svom djetetu da sigurno koristi Internet i mobitel.
Elektronički mediji, Internet i mobiteli, značajan su dio svakodnevice djece i mladih. Osim kao sredstvo zabave, imaju pozitivnu socijalizacijsku i obrazovnu ulogu, ali istovremeno otvaraju mogućnost za pojavu nasilja nad djecom (tzv. elektroničko nasilje ili cyberbullying).
Istraživanje o iskustvima djece pri korištenju Interneta, koje je „Tić“ proveo 2007.g. na uzorku od 2072 učenika petih i osmih razreda iz 23 osnovne škole u Rijeci pokazalo je da 84% djece koristi Internet, a 67% djece koristi i chat. Čak je 50,2% djece dobilo ili vidjelo seksualni sadržaj (slike golih osoba, seksualnih radnji, nasilja te slike s djecom) putem Interneta, 26% djece koja koristi chat pitano je o intimnim detaljima, a 37% djece je seksualni sadržaj dobilo putem e-maila. 18% ispitanika smatra da je u redu otići sam na sastanak s osobom koju su upoznali na Internetu. Djeca čiji roditelji nemaju pristup njihovim e-mailovima su češće primala poruke sa seksualnim sadržajem.
Istraživanjem o nasilju putem mobitela (2008.g.) na uzorku 1742 učenika četvrtih i osmih razreda iz 23 OŠ u Rijeci utvrđeno je da 98% djece koristi mobitel, 31% djece je dobilo neprimjereni sadržaj putem tekstualnih poruka, fotografija ili poziva, 17% djece je slalo neprimjereni sadržaj putem mobitela dok je 11% djece bilo predmet neprimjernog sadržaja
Ovi podaci ukazuju da je problem sigurnosti djece tijekom korištenja Interneta i mobitela prisutan te je potrebno educirati i djecu i roditelje o opasnostima i načinima zaštite djece prilikom korištenja istih.
4. Radni sastanak „Kako ostvariti efikasnu suradnju svih aktera koji se bave problemom nasilja nad djecom“, 07. lipnja 2010. g. „Tić-u“.
Sastanak je organizirao „Tić“ u suradnji sa Odjelom gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke i Upravnim odjelom za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Primorsko – goranske županije. Cilj sastanka bio je okupiti predstavnika svih institucija koje se bave problematikom nasilja nad djecom radi efikasnije suradnje, protoka informacija i bolje povezanosti u svrhu pružanja pravovremene zaštite i pomoći djeci žrtvama zlostavljanja i zanemarivanja.
Sastanku je prisustvovalo 32 stručnjaka, predstavnika 22 institucije i udruge („Tić-a“, Odjela GU za zdravstvo i socijalnu skrb te odgoj i školstvo, UO za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb te obrazovanje, kulturu i sport PGŽ, Ureda državne uprave u PGŽ, Ureda pravobraniteljice za djecu u Rijeci, Centra za socijalnu skrb, PU Primorsko – goranske, Općinskog državnog odvjetništva za mladež, NZZJZ Odsjeka za prevenciju nasilja te školske medicine, Udruga U.Z.O.R, Caritasov dom «Sv. Ana», S.O.S. telefon, Obiteljski centar PGŽ, Centar za pravnu pomoć žrtvama obiteljskog nasilja, Udruga roditelja „Korak po korak“, Mreža škola bez nasilja u PGŽ, Gradsko društvo Crvenog križa, Zavod za javno zdravstvo PGŽ, Centar za patronažu, Dječji vrtić).
Svi sudionici predstavili su rad svojih institucija, izjasnili su su o potrebi međusobnog povezivanja i suradnje („umrežavanja“) i ponudili koncepte koji će pomoći ostvarenju navedenog cilja. Također je zaključeno da važno mjesto zauzima suradnja sa predstavnicima medija koji značajno mogu doprinijeti formiranju stava javnosti o nasilju kao društveno neprihvatljivom i štetnom fenomenu koje svi sudionici sastanka promoviraju.
Preuzmite: Zaključci sa radnog sastanka „Kako ostvariti efikasnu suradnju svih aktera koji se bave problemom nasilja nad djecom“

Novi ciklus škole za razvedene roditelje

U listopadu 2010.g. održan je 8. po redu ciklus Škole za razvedene roditelje - program podrške razvedenim roditeljimaProgram Škole za roditelje je namijenjen svim roditeljima koji su razvedeni…

Međunarodni dan djece žrtava nasilja (04.06.)

Povodom tradicionalnog obilježavanja Međunarodnog dana djece žrtava nasilja, „Tić“ je poduzeo aktivnosti kojima doprinosi podizanju svijesti o problemu nasilja nad djecom kod šire i stručne javnosti. (više…)