Edukacija za suce u „Tiću“

12. prosinac  2012.
U periodu od  3. do 7. prosinca 2012. u “Tiću” je održana edukacija „Iskorištavanje i seksualno zlostavljanje djece, pomoć ranjivim žrtvama tijekom sudskog postupka sa svrhom prevencije sekundarne viktimizacije“ u sklopu projekta IPA 2009 MUP-a RH. Sudionici edukacije bili su suci i sutkinje Županijskog, Općinskog i Prekršajnog suda u Rijeci. Edukacija je realizirana zajedničkom suradnjom partnera u organizaciji – Županijskog i Općinskog suda u Rijeci, Pravosudne akademije, Udruge sudaca i „Tića“.
Cilj edukacije je unaprijediti dosadašnju praksu u radu s djecom žrtvama zlostavljanja. Opremiti sudionike postupka potrebnim znanjima i vještinama za specifičnosti rada sa zlostavljanim djetetom, poticanjem razmjene iskustava i povezivanjem svih uključenih aktera od prijave kaznenog djela do završetka postupka kako bi se osigurala kvaliteta sudskog postupka te zadovoljenje pravde uz istovremeno sprječavanje sekundarne viktimizacije djeteta.

Radionica je bila interaktivna što je podrazumijevalo aktivno sudjelovanje polaznika. Polaznici su znanja i vještine usvajali uz teorijski segment, ponajviše simuliranjem forenzičkog intervjua sa zlostavljanim djetetom pri čemu su dijete glumili volonteri Odjela za podršku svjedocima i žrtvama koji djeluje pri Županijskom sudu. Praktične vještine forenzičkog intervjua s djetetom vodio je dr. Andrew Bailey, stalni twinning savjetnik na projektu IPA 2009. Prikaz tretmana seksualno zlostavljanog djeteta dala je Tamara Žakula Desnica, ravnateljica Dječjeg doma „Tić“ Rijeka dok je sutkinja za mladež Županijskog suda u Zagrebu, Lana Peto Kujundžić govorila o dugogodišnjem iskustvu rada sa zlostavljanom djecom te predstavila UN, EU standarde, našu zakonsku regulativu i moguću primjenu u praksi.
U edukaciji su sudjelovale dvije djelatnice Tića“, psihologinja Suzana Mravinac i socijalna radnica Kristina Rukavina

Radionica o alpinizmu voditelja Vitomira Maričića

Dana 29.11.2012. Dječji dom Tić posjetio je mladi riječki sportaš Vitomir Maričić održavši radionicu i predavanje za djecu s ciljem da ih upozna s osnovnim alpinističkim znanjima, prezentira…

Dan volontera u Tiću

12. prosinac  2012 Prema Univerzalnoj deklaraciji o volontiranju, volontiranje je kamen temeljac civilnoga društva. Ono potiče i ujedinjuje najplemenitije težnje ljudske vrste – težnju prema miru, slobodi, sigurnosti,…