Dan sigurnijeg interneta

Svake godine, drugog utorka u veljači s ciljem promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe interneta i digitalnih tehnologija, posebice među djecom i mladima, diljem svijeta obilježava se Dan sigurnijeg Interneta. Podaci pokazuju da preko devedeset posto učenika ima pristup mobilnom internetu tako djeca i mladi predstavljaju potencijalno najugroženiju skupinu internetskih korisnika za negativne pojave u digitalnom svijetu. Jedna od najraširenijih je elektroničko nasilje (virtualno zlostavljanje, nasilje preko interneta/mobitela ili cyberbullying), koje se definira kao svaka zlonamjerna i ponavljana uporaba informacijskih i komunikacijskih tehnologija kako bi se nekome nanijela šteta, odnosno kako bi se najčešće neko dijete ponizilo, zadirkivalo, prijetilo mu se ili ga se zlostavljalo na neki drugi način. Ono može uključivati slanje anonimnih poruka mržnje, poticanje grupne mržnje, nasilne napade na privatnost (otkrivanje osobnih informacija o drugima, „provaljivanje“ u tuđe elektronske adrese), kreiranje internetskih stranica koje sadrže priče, crteže, slike i šale na račun vršnjaka, uhođenje, vrijeđanje, nesavjestan pristup štetnim sadržajima, širenje nasilnih i uvredljivih komentara, izlaganje dobi neprimjerenim sadržajima i seksualno namamljivanje.

Kod online nasilja dijete se može osjećati kao da nigdje nije siguran, čak ni u vlastitom domu. Posljedice mogu biti dugotrajne i različite. Žrtve cyberbullyinga mogu se osjećati bespomoćno i odustati od traženja rješenja za situaciju kroz koju prolaze, no važno je znati da se teškoće mogu prevladati i da ljudi mogu ponovno izgraditi svoje samopouzdanje i zdravlje.

Stručnjaci Dječjeg doma „Tić“ tijekom čitave godine aktivno provode preventivne programe kako bi se djecu osvijestilo o oblicima i posljedicama elektroničkog nasilja i neprimjerenog načina komuniciranja na internetu. Tako su npr. za djecu koja pohađaju poludnevni boravak organizirane radionice na kojima su obrađivane teme poput elektroničkog nasilja – cyberbullyinga, prevencije elektroničkog spolnog zlostavljanja i odgovornog korištenja digitalnih medija. Budući da je važno da se i roditelji educiraju te prate digitalni razvoj i potencijalno negativni utjecaji tehnologije na dječju dobrobit organizirana su predavanja za roditelje kako bi se upoznali s oblicima elektroničkog nasilja te opasnostima koje prijete u virtualnom svijetu.

Dječji dom „Tić“ savjetuje roditelje i skrbnike da nauče djecu, ne samo kako da se zaštite, već i da  stvaraju odnos povjerenja prema njima, kao i nastavnicima i stručnjacima koji je, upravo u slučajevima elektroničkog nasilja, osobito onog koje je nastalo kao posljedica spolnog zlostavljanja, izrazito važan, ako ne i najvažniji.

Povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta stručnjaci Dječjeg doma „Tić“ naglašavaju, kako je najvažniji način zaštite pravovremena edukacija i digitalno opismenjavanje, kojim će se kod djece razviti jedan kritički i odgovoran odnos prema virtualnim sadržajima.

U situacijama kada dijete doživi elektorničko nasilje važno mu je osigurati adekvatnu stručnu podršku, a stručni tim Dječjeg doma „Tić“ Vam stoji na raspolaganju.

 

Zahvala volonterima i donatorima

Zahvaljujemo mnogobrojnim pojedincima, grupama građana, tvrtkama, organizacijama koje su prepoznale i podržale naš rad kao i na njihovom nesebičnom angažmanu i hvale vrijednim donacijama tijekom 2022. godine, a…

Obilježavanje Dana ružičastih majica

Dana 22. veljače 2023.g. korisnici poludnevnog boravka su, zajedno sa svojim odgajateljicama, posjetili Informativni centar za prevenciju kriminaliteta na području Grada Rijeke te sudjelovali na radionici povodom obilježavanja…