4. lipnja – Međunarodni dan djece žrtava zlostavljanja

Međunarodni dan djece žrtava zlostavljanja obilježava se svake godine 4. lipnja, a to je prilika da se podsjetimo da mnoga djeca pate zbog različitih oblika zlostavljanja.
U Dječjem domu „Tić“ Rijeka svakodnevno radimo sa djecom koja su proživjela različite oblike zlostavljanja i/ili zanemarivanja te sa njihovim obiteljima. Kroz različite oblike rada, kao što su individualni savjetodavni tretman, poludnevni boravak, „Škola za razvedene roditelje“ i drugi preventivni programi, djeca, mladi i njihove obitelji dobivaju pomoć i podršku.
Cilj svakog oblika tretmana sa zlostavljanim djetetom je smanjiti poteškoće koje dijete ima, a povezane su s doživljenom traumom. To se najčešće odvija kroz postupno izlaganje i “prolaženje” kroz iskustva ili traumatske događaje koje je doživjelo, korištenjem različitih tehnika, u sigurnoj okolini i uz podršku. Na taj se način djetetu omogućuje da izrazi, razumije i osmisli osjećaje vezane uz zlostavljanje i zlostavljača te nauči izaći na kraj s brojnim reakcijama koje mogu biti vezane uz zlostavljanje.
Dakle, cilj tretmana nije zaboraviti zlostavljanje, već pomoći djetetu ili mladoj osobi da traumatski događaj ugradi u svoje životno iskustvo, kako zbog prisjećanja na događaj ne bi bilo “izbačeno iz ravnoteže”. Na taj se način djeca razvijaju u emocionalno zdrave ličnosti, a ne ponavljaju nasilnu interakciju u vršnjačkim i kasnijim roditeljskim i partnerskim odnosima.
Upravo iz tog razloga stručnjaci Dječjeg doma „Tić“ Rijeka inzistiraju na ranom prepoznavanju te pravovremenoj i primjerenoj intervenciji jer na taj način možemo ublažiti posljedice zlostavljanja i osigurati oporavak djeteta te povodom Međunarodnog dana djece žrtava nasilja pozivamo roditelje, djecu i mlade da nam se obrate!

 

Donacija učenika Gimnazije Andrije Mohorovičića

Dana 16. svibnja 2018. posjetili su nas učenici Gimnazije Andrije Mohorovičića, Brabara Breš, Marin Capan i Mateja Kršanac, kako bi predstavili slikovnicu „Mon Chou“ (Moj slatkiš) te uručili…

Raznolikosti poludnevnog boravka u „Tiću“

Kroz program poludnevnog boravka u Dječjem domu „Tić“ Rijeka primarno se pruža psihosocijalna pomoć djeci te njihovim roditeljima i skrbnicima, a kako bi djeca kvalitetno provodila svoje slobodno…