30. travnja – Međunarodni dan odgoja bez batina

Međunarodni dan odgoja bez batina obilježava se 30. travnja. U Dječjem domu „Tić“ Rijeka obilježavamo ga kroz različite aktivnosti kojima nastojimo upozoriti na neprimjerenost tjelesnog kažnjavanja, zalagati se za odbacivanje opcije tjelesnog, ali i drugih oblika ponižavajućeg kažnjavanja te promovirati pozitivno roditeljstvo.

  Što je tjelesno kažnjavanje djece?
To je svako postupanje koje je usmjereno na kažnjavanje djeteta, pri kojemu se upotrebljava fizička sila i čija je namjera nanijeti određeni stupanj boli i nelagode (ma kako blagi oni bili), i koje bi se, ukoliko bi bilo usmjereno na odraslu osobu, smatralo nezakonitim napadom.

  Ponašaju li se djeca, koja su tjelesno kažnjavana, bolje?
NE: tjelesna kazna ima trenutni efekt (trenutno i privremeno zaustavlja nepoželjno ponašanje), ali ne uči dijete zašto je njegovo ponašanje neprihvatljivo i koje je ponašanje prihvatljivo odn. kako bi se dijete trebalo ponašati.

    Zašto je tjelesno kažnjavanje djece kontraproduktivno i opasno?
–  ima tendenciju eskalacije
–  ne uči dijete zašto je njegovo ponašanje neprihvatljivo i koje je ponašanje prihvatljivo
–  uči dijete da se mora ponašati na određen način jer će u protivnom biti kažnjeno (tada je dijete motivirano strahom od kazne)
–  uči dijete da ne zaslužuje poštovanje
–  uči dijete da je nasilje manifestacija ljubavi i da je osjećaj ljubavi povezan s nasiljem («Kaznio sam te za tvoje dobro, zato što te volim i želim ti najbolje»).

Dugoročno, tjelesno kažnjavanje 2-4 puta povećava rizik za:
–  agresivno, nasilničko i/ili kriminalno ponašanje
–  tjelesno kažnjavanje / zlostavljanje vlastite djece
–  fizičku agresiju prema bračnom partneru i nepoznatim osobama
–  delinkvenciju
–  zlouporabu sredstava ovisnosti
–  socio-emocionalne probleme u odrasloj dobi (samodestruktivno ponašanje, anksioznost, depresiju, hostilnost)

Pozitivno roditeljstvo odnosi se na ono roditeljsko ponašanje koje se temelji na najboljem interesu djeteta i obostranom poštovanju, u kojem se postavljaju jasna pravila i granice djetetovom ponašanju, pri čemu se koriste pozitivni oblici discipline.
Roditelji pri tome pokazuju ljubav, zainteresiranost i brigu za djecu, slušaju ih i doživljavaju kao osobe te im pružaju dobar primjer. Samim time takvo roditeljstvo pozitivno djeluje na razvoj djetetovih potencijala i interesa, potiče dobro ponašanje i osnažuje djecu po pitanju vlastitog doživljavanja sebe i svijeta oko njih.
POZITIVNO RODITELJSTVO POMAŽE DJECI DA I SAMA POSTANU POZITIVNI RODITELJI!

Dječjem domu „Tić“ uručena sredstva prikupljena na 6. Donatorskoj aukciji slika

Dana 10. travnja 2019. godine u upravnoj zgradi tvrtke Metis d.d. održano je svečano potpisivanje ugovora o donaciji sredstava prikupljenih na 6. Donatorskoj aukciji slika u organizaciji Zaklade…

Stručni posjet studenata Učiteljskog fakulteta

Dana 28. svibnja 2019. Dječji dom „Tić“ Rijeka posjetili su studenti 3. godine Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, pri Učiteljskom fakultetu u Rijeci, u pratnji prof. Vesne…