Zajedno protiv seksualnog nasilja nad djecom

24. prosinca 2011.g. u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, u organizaciji Obiteljskog centra Primorsko-goranske županije, održana je tribina „Zaustavimo seksualno nasilje nad djecom“ kojoj su prisustvovali predstavnici odgojno-obrazovnih ustanova i drugih institucija koje se bave djecom i mladima. Na tribini je aktivno sudjelovala ravnateljica “Tića” mr. Tamara Žakula Desnica sa izlaganjem “Seksualno zlostavljanje djece – važnost ranog prepoznavanja i primjerene intervencije”.
Tribina je započela scenskom izvedbom učenika OŠ „Pehlin“ iz Rijeke pod nazivom „Imaš pravo reći ne“ nakon čega jeravnateljica Obiteljskog centra PGŽ, Gordana Stolfa upoznala sve prisutne sa kampanjom Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom te istaknula kako je cilj tribine pružiti znanja i praktična rješenja za prijavljivanje nasilja nad djecom i podizanje svijesti o razmjerima seksualnog nasilja nad djecom.Ravnateljica “Tića” mr. Tamara Žakula Desnica tom je prilikom ukazala na važnost ranog prepoznavanja i primjerene intervencije kod seksualnog zlostavljanja djece, posebno istaknuvši važnost multidisciplinarnog pristupa u procjeni i tretmanu seksualno zlostavljanog djeteta. Govoreći o posljedicama koje seksualno zlostavljanje ostavlja na dijete i obitelj, ali i društvo u cjelini, ukazala je na važnost prepoznavanja, pravovremenog razotkrivanja te pružanja stručne pomoći djetetu i obitelji. Objasnila je svrhu i cilj procjene i tretmana, važnost uključivanja nezlostavljajućeg roditelja u tretman, oblike tretmana te procjenu njegovog završetka. Na kraju je naglasila važnost suradnje svih institucija u ranom otkrivanju seksualnog zlostavljanja djece jer se time može spriječiti daljnji utjecaj zlostavljanja i njegove dugoročne posljedice.
Na tribini su aktivno sudjelovali i policijski službenici iz Odsjeka za prevenciju, Dražen Pandža i Ingrid Mavrić, koji su prisutne upoznali s provođenjem preventivnog programa „S.A.M. – Promocija sigurnosti i javnozdravstvene samosvijesti“  te pilot projektom„Budi muško, mijenjaj pravila“ usmjerenom na podizanje svijesti o problemu nasilja nad ženama dok je voditeljica Odsjeka za maloljetničku delinkvenciju, Marijana Žunić govorila o zakonskoj regulativi i kriminalističkim istraživanjima u kaznenim djelima protiv spolne slobode i ćudoređa.

Edukacija “Trening s agresivnom djecom”

15 i 16 prosinca.2011.g. dvije djelatnice  Dječjeg doma "Tić" Rijeka, sudjelovale su na dvodnevnoj edukaciji "Trening s agresivnom djecom" u Zagrebu, u organizaciji Naklade Slap. Edukacija donosi znanja…

Izlet u Begovo Razdolje i Mrkopalj

Dana 28.12.2011. Dječji dom "Tić" organizirao je jednodnevni izlet u Gorski Kotar za sve korisnike doma. Djeca su u sklopu zimskih školskih praznika u pratnji volontera i djelatnika Tića posjetila Mrkopalj i…