Tjedan prevencije zlostavljanja djece

U periodu od 05. do 09. prosinca 2011.g. (od 11.00 do 14.00 sati) “Tić” je na info-pultu na Korzu upriličio niz aktivnosti pod motom “Daj 5 za prevenciju”. Na taj način Tić je, kao član Međunarodne koalicije u kampanji za prevenciju zlostavljanja djece, želio dati svoj doprinos i ukazati na važnost prevencije.
Tijekom tog perioda svi zainteresirani građani mogli su se upoznati sa oblicima stručne pomoći (tretmanskim i preventivnim radom) Doma i Savjetovališta “Tić” te razgledati i uz simboličku naknadu dobiti dječje radove izrađene u keramičarskoj radionici “Tića”.
Svakodnevno su se na Info-pultu izmjenjivati gosti. Tjedan je započeo obilježavanjem Međunarodnog dana volontera (05.12., ponedjeljak), zatim dolaskom Sv.Nikole (06.12., utorak), sudjelovanjem osnovnih škola tj. djece Ambasadora “Tića” (07.12., srijeda) te naših stručnih djelatnika. Zadnji dan (09.12., petak) posvećen je suradnji sa institucijama koje sudjeluju u zaštiti djece od zlostavljanja čime želimo ukazati na važnost međusektorske suradnje i podršku koja je važna u zaštiti djece i obitelji. Tada su, uz gostovanje predstavnika institucija, građanima bile prezentirane informacije o svim oblicima stručne pomoći koju djeca, mladi i obitelji mogu dobiti u Rijeci i Primorsko – goranskoj županiji čime želimo pridonijeti zaustavljanju nasilja nad i među djecom.
Program na info – pultuPONEDJELJAK, 5. PROSINCA – OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA VOLONTERA (5.12.) PREZENTACIJA VOLONTERSKIH AKTIVNOSTI UTIĆU

 

UTORAK, 6. PROSINCA, SVETI NIKOLA DIJELIT ĆE DJECI BOMBONE, A RODITELJIMA KORISNE INFORMACIJE NA TEMU “ŠTO UMJESTO ŠIBE?”

 

SRIJEDA, 7. PROSINCA, NA INFO-PULTU GOSTOVAT ĆE AMBASADORI TIĆA, UČENICI SVIH OSNOVNIH ŠKOLA U  RIJECI KOJI ĆE PROMOVIRATI IDEJE NENASILJA KROZ DIJELJENJE PLAKATA I RAZGOVOR SA GRAĐANIMA.

ČETVRTAK, 8.PROSINCA – POSVEĆEN JE RODITELJIMA I OBITELJIMA

PETAK, 9. PROSINCA – POSVEĆEN JE SURADNJI SA INSTITUCIJAMA KOJE  SUDJELUJU U ZAŠTITI DJEČJIH PRAVA

„DAJ 5 ZA PREVENCIJU!“ – ZAJEDNO u prevenciji zlostavljanja djece
U petak, 09. prosinca, u 11.30 sati na info-pultu „Tića“ na Korzu okupili su se predstavnici različitih institucija koje sudjeluju u zaštiti dječjih prava na području Rijeke i Primorsko-goranske županije.
Svi građani i prolaznici na Korzu mogli su dobiti informacije o različitim oblicima stručne pomoći koju djeca, mladi i obitelji mogu dobiti u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji te radu različitih službi koje skrbe o djeci i obiteljima. Pored „Tić“-a to su Ured Pravobraniteljice za djecu, Odjel za maloljetničku delinkvenciju Policijske uprave PGŽ, Centar za socijalnu skrb Rijeka, Odjel za organiziranje i pružanje podrške svjedocima i žrtvama pri Županijskom sudu u Rijeci, Centar za patronažu, Odsjek za prevenciju nasilja NZJZ, Udruga U.Z.O.R., Obiteljski centar PGŽ, S.O.S. telefon, Dom Sv. Ana, Udruga Korak po korak, Centar za pravno savjetovanje žena žrtava nasilja.
Uz podršku naših suradnika željeli smo i na ovaj način doprinijeti smanjenju stope nasilja nad i među djecom u našoj sredini, ali i ukazati na važnost međusektorske suradnje u zaštiti djece i obitelji.

Stručna tribina o nasilju putem interneta

01. prosinca 2011. u OŠ Škurinje održana je tribina za roditelje na temu „Uporaba i zlouporaba interneta“. Na tribini je sudjelovala psihologinja Nataša Špigl iz Dječjeg doma „Tić“…

Obilježavanje Međunarodnog dana volontera

05. prosinca, povodom Međunarodnog dana volontera, djeca, volonteri i djelatnici Dječjeg doma „Tić“ Rijeka posjetili su Klub Srce Rijeka – udrugu za pomoć osobama s mentalnom retardacijom. Tom…