Jačanje kapaciteta stručnjaka i unapređenja međuresorne suradnje

Dana 9. i 10. svibnja 2023. u Hotelu Admiral u Opatiji održana je edukacija u organizaciji Državne škole za javnu upravu na temu „Prevencija i sprečavanje rodno uvjetovanog nasilja” u sklopu projekta „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – Za nasilje nema opravdanja“. Nositelj projekta je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a sufinanciran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Edukacija je usmjerena na jačanje kapaciteta stručnjaka i unapređenja međuresorne suradnje u području prevencije i zaštite od nasilja prema ženama i nasilja u obitelji.

Predavanja na temu ravnopravnosti spolova, rodno-uvjetovanog nasilja, femicida te utjecaju traumatskog iskustva vezano za nasilje nad ženama održale su psihologinje Lorena Zec i Anita Lauri Korajlija. Teorijska izlaganja bila su nadopunjena sa primjerima i iskustvima iz prakse u savjetovalištima za žene žrtve nasilja, u Autonomnoj ženskoj kući Zagreb i u SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava. Predavanja iz pravne perspektive, na temu zakona i propisa koji se odnose za zaštitu žrtava nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te primjera iz prakse, održale su odvjetnice Una Zečević Šeparović i Sanja Bezbradica Jelavić te pravni savjetnik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Kristijan Kevešević.

Sudionici edukacije su bili stručnjaci iz različitih sustava (socijalna skrb, policija, pravosuđe, zdravstvo) i organizacija civilnog društva većinom iz Primorsko-goranske i Istarske županije. Sudionici su imali priliku razmijeniti svoja iskustva u radu vezano za zaštitu žrtava nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te unaprijediti suradnju između različitih sustava. Iz naše Ustanove na edukaciji su sudjelovale socijalna radnica Tanja Milović i psihologinja Ana Rožić.

Masovne školske pucnjave – što znamo?

Masovne pucnjave u školama, poput događaja koji se u srijedu 3.05.2023. dogodio u jednoj beogradskoj osnovnoj školi, kada je14-godišnji dječak ubio osmero djece i pripadnika osiguranja škole te…

Sudjelovanje na okruglom stolu “Obitelj u centru podrške”

Dana 15.05.2023. povodom Međunarodnog dana obitelji u zgradi Grada Rijeke održan je okrugli stol „Obitelj u centru podrške“. Susret je održan u sklopu europskog projekta „ProstoRi podrške –…