Djeca rastavljenih roditelja u doba zdravstvene krize

Za razvedene obitelji, zajedničko roditeljstvo može biti stresno čak i u „dobrim“ vremenima, a tijekom pandemije virusa COVID-19 ove obitelji se suočavaju sa novim izazovima. Razvedeni roditelji koji su imali stabilne dogovore i kontakte s djecom suočeni su s promjenama uslijed straha od bolesti, potrebe socijalne izolacije, školovanja i rada kod kuće. Za razvedene roditelje čiji su dogovori o zajedničkom roditeljstvu i kontaktima već bili sporni, ova pandemija možda će pojačati sukobe i stvoriti nove.
Kao što i mi osjećamo neizvjesnost, strah i anksioznost trenutne situacije, isto osjećaju i naša djeca. Iz tog razloga, u ovoj kriznoj situaciji iznimno je važno da roditelji i drugi važni odrasli djetetu budu izvor podrške i osjećaja sigurnosti te oslonac. Nastavak roditeljskog konflikta i nerazumijevanja dodatno može narušiti bazičnu sigurnost djeteta što se može negativno odraziti na njegovo emocionalno stanje i budući razvoj.

Djeca razvedenih roditelja najbolje funkcioniraju kada su roditelji fleksibilni kod promjena okolnosti, kad međusobno dobro komuniciraju, prilagođavaju se i zajedno rade na rješavanju novih, specifičnih izazova. Mnogim razvedenim roditeljima možda se ovo čini nemogućim za postići, ali istraživanja pokazuju da razvedeni roditelji najčešće uče kako surađivati tokom kriznih vremena. Iskoristite ovu krizu kao priliku za poboljšanje odnosa i komunikacije. Cilj nije obnoviti emocionalnu bliskost s bivšim partnerom/partnericom već stvoriti ozračje razumijevanja kako bi napravili nužne prilagodbe i, ukoliko je potrebno, reorganizirali susrete s djecom. Kod pandemije virusa COVID-19 postoje vrlo jasne smjernice, kako stručnjaka, tako i vlade kako se ponašati. Pokušajte u trenutnoj situaciji odbaciti prijašnje nesuglasice s bivšim partnerom/ partnericom, pokušajte se složiti da zajedno radite ono što štiti vas i vaše dijete: pojačajte higijenske mjere, ograničite socijalne kontakte izbjegavajte nepotrebne izlaske, održavajte udaljenost od drugih ljudi. Napravite popis svih stvari o kojima brinete u ovo vrijeme, a vezano je za vaše dijete te ga podijelite s drugim roditeljem. Na taj način možete potaknuti međusobnu suradnju kako bi, radi djeteta, lakše prebrodili ovu situaciju.
Uz ograničenja i nove uvjete života koji su nam zadani, možda se nećete moći pridržavati uobičajenih rasporeda susreta. Za neke obitelji prebivalište jednog roditelja može biti prikladnije za izazove kućne izolacije npr. zbog bolje internetske veze za online učenje, velikog dvorišta, roditelja koji je u mogućnosti pružiti svakodnevni nadzor kada nema vrtića, škole i drugih aktivnosti. U drugim obiteljima možda će posao jednog od roditelja povećavati rizik od obolijevanja ili izlaganja djeteta bolesti. Sve su to legitimni razlozi da se uobičajeni rasporedi susreta prilagođavaju i mijenjaju. Ideja da će manje viđati dijete, pogotovo u vrijeme zdravstvene krize, može biti posebno zastrašujuća za roditelja, ali nužno je zapitati se što je najbolje za dijete u trenutnoj situaciji. Dobrobit i interes djeteta trebaju nam biti vodiči. Pri tome ne smijemo zaboraviti da je u najboljem interesu djeteta imati dostupna oba roditelja. Ukoliko to ne možemo ostvariti neposrednim kontaktom roditelja i djeteta, u današnje vrijeme to možemo ostvariti putem dostupne digitalne tehnologije.

Ako ste roditelj kojem su trenutno onemogućeni ili ograničeni susreti potičite posrednu komunikaciju s djetetom putem telefonskih poziva, video poziva, poruka, društvenih mreža. Budite kreativni razmjenjujte šale, priče, slike, igre, video uratke, filmove…Budite dostupni!

Ako ste roditelj koji živi s djetetom omogućite mu i potičite komunikaciju s drugim roditeljem i njegovom obitelji. Pokažite razumijevanje za djetetove osjećaje spram drugog roditelja (zabrinutost, tugu, nedostajanje), dajte mu jasna objašnjenja što se događa i što ste se dogovorili s drugim roditeljem. Pitajte ga da iznese svoje ideje o mogućnostima komunikacije s drugim roditeljem, potaknite ga da izrađuje crteže ili neke druge uratke za drugog roditelja.

Nužno je da, tokom ove zdravstvene krize, oba roditelja pošalju djetetu poruku da su oboje tu za njega i da ga oboje vole i na taj način podrže osjećaj sigurnosti

Ova kriza može postati prilika roditeljima da počnu surađivati i da se usredotoče na ono što je za dijete najbolje. Za mnogu će djecu čudni dani pandemije ostati u sjećanju za cijeli život. Važno je da svako dijete zna i da zapamti da su oba roditelja učinila sve što su mogli da mu objasne što se događa, da mu olakšaju situaciju i da ga zaštite.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pripremila: mr.sc. Ljiljana Bubnić, psihologinja Dječjeg doma “Tić” Rijeka

 

Kako održati pozitivnu disciplinu u izazovnim situacijama?

 Biti „dobar“ roditelj u današnje vrijeme zahtjevan je i izazovan zadatak. Pred roditelje se stavlja puno očekivanja, od koji neke oni ne stižu ili ne znaju ispuniti. Osim…

Roditeljski sukobi i dijete

Svjesni smo da se obitelj danas suočava sa iznimno stresnim situacijama, iako ponekad i sama roditeljska uloga izaziva napetosti, a sve to može dovesti do nesuglasica i sukoba…