Podijelite s nama svoje vrijeme i uključite se u volontiranje u Dječjem domu „Tić“ Rijeka!

Dječji dom „Tić“ Rijeka je javna ustanova socijalne skrbi koja pruža psihosocijalnu pomoć djeci, mladima i njihovim obiteljima kroz program poludnevnog boravka, savjetodavnu stručnu pomoć te preventivnu djelatnost. U poludnevnom boravku djeci se pruža grupni i individualni stručni tretman dok se roditelji/skrbnici uključuju u individualno savjetovanje. Grupni tretman djece obuhvaća psiho-edukativne radionice, kreativne radionice, učenje, slobodne aktivnosti i igru.
U okviru Dječjeg doma „Tić“ Rijeka pruža se i mogućnost savjetodavne stručne pomoći djeci i mladima koji imaju iskustvo ili su u riziku za zlostavljanje (seksualno, emocionalno, fizičko; vršnjačko nasilje) i/ili zanemarivanje te njihovim nezlostavljajućim roditeljima, skrbnicima i obiteljima kao i obiteljima kod kojih postoji rizik pojave zlostavljanja (npr. visoko konfliktni razvodi). U radu „Tića“ važno mjesto zauzima i preventivna djelatnost koja je usmjerena na rano otkrivanje i prevenciju zlostavljanja i zanemarivanja djece te povećanje informiranosti i osjetljivosti društva u svezi problema zlostavljanja i adekvatnog načina njegova rješavanja.

NA KOJIM POSLOVIMA VOLONTIRATI?
Volontere uključujemo u individualnu pomoć u učenju djeci iz osnovnih i srednjih škola, korisnicima poludnevnog tretmana. Volontiranje se provodi u popodnevnim satima, od ponedjeljka do petka, jednom do dva puta tjedno u trajanju od 1,5 sat. Za uključivanje u volontiranje nije neophodno, ali je poželjno znanje matematike, fizike, kemije, engleskog i hrvatskog jezika.
Ovisno o potrebi i afinitetu volontera, moguće je i volontiranje kroz:
• osmišljavanje i vođenje aktivnosti za djecu ovisno o vještinama pojedinog volontera (likovna, plesna, literarna radionica i sl.)
• pomoć u vođenju kreativnih radionica za djecu (keramika i dr.)
• slobodno vrijeme – animacija u igri
Sve aktivnosti provode se uz podršku i mentorstvo stručnih djelatnika „Tića“.

ZAŠTO VOLONTIRATI U „TIĆU“?
Uz osjećaj zadovoljstva zbog pomaganja, volonteri stječu i nova znanja i vještine, obogaćuju svoje iskustvo, osigurana im je stručna edukacija i stalna supervizija, dostupna im je stručna literatura, pruža se prilika za sudjelovanje na zajedničkim druženjima i svečanostima, …
Što o volontiranju u „Tiću“ kažu naši volonteri…
„Volontiranje me veseli, upotpunjuje i čini zadovoljnom!“ (Sonja)
„Drago mi je da sam se uključila u volontiranje u „Tiću“ i sviđa mi se raditi s djecom jer su otvorena za suradnju, dobro su me prihvatili i nadam se da ću im svojim zalaganjem moći pomoći još i više.“ (Vera)
„Mislim da je volontiranje predivno iskorišteno slobodno vrijeme. Uživam ovdje dolaziti, družiti se, smijati, a i naučiti nešto. (Tea)
„Volim volontirati!“ (Milvana)

ZAŠTO „TIĆ“ UKLJUČUJE VOLONTERE U SVOJ RAD?
Volonteri pružaju nova iskustva, znanja i vještine djeci i djelatnicima…
Što o našim volonterima kažu djeca…
„Ja volim kad volonterke dođu jer s njima uživamo i igramo.“ (A., 13. god.)
„Volim raditi s volonterkama jer imam više koncentracije, sve je brže i naučim bez ikakve brane.“ (P., 15. god.)
„Volim volontere jer se igraju i jer uče s nama.“ ( M., 10. god.)
…i djelatnici…
„Volonteri olakšavaju rad u grupi i učenje jer se sam odgajatelj ne može posvetiti samo jednom djetetu i specifičnim teškoćama koje ima. Djeca vole različite osobe koje svojim znanjem, vještinama i osobnošću obogaćuju iskustvo poludnevnog boravka.“ (Odgajateljica)
„Uključivanje volontera u grupu volim jer olakšavaju i pomažu organizirati pomoć u učenju. Zadovoljna sam i sretna kad se znatiželjno i sa punim elanom uključe u kreativne aktivnosti i u grupne igre. Volim vidjeti osmjehe na njihovim licima kad dolaze i odlaze.“ (Odgajateljica)
„Afirmirajući ono najplemenitije u sebi naši volonteri kreiraju nove mogućnosti i time značajno obogaćuju naš rad, a na veliko zadovoljstvo djece u „Tiću“.“ (Ravnateljica)

KAKO POSTATI VOLONTER/KA U „TIĆU“?
U samo tri jednostavna koraka!
1. Prijavite se online ili ispunite prijavnicu koju možete preuzeti ovdje i poslati je na e-mail, poštom, faxom ili je donesite osobno.
Prijave se primaju tijekom cijele godine, a postupak prijema i uključivanje volontera provodi se periodično, ovisno o broju prijavljenih volontera.
2. Sudjelujte u postupku primanja volontera! Postupak primanja volontera uključuje razgovor s koordinatorom volontera i s ravnateljicom te edukaciju.
3. I…volontirajte!
I… to je to! Dobrodošli!

U samo tri jednostavna koraka!

KONTAKTI
Adresa: Beli Kamik 11, 51000 Rijeka
Telefon: 051/215-670
Fax: 051/215-678
E-mail: tic@tic-za-djecu.hr