Obilježavanje Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece (19.11.)

20. studeni 2012

Dječji dom  „Tić“ Rijeka, u suradnji sa 23 osnovne škola s područja Grada Rijeke te uz podršku Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb te odgoj i školstvo 19. studenog 2012.g. obilježio je Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece u okviru projekta Ambasadori „Tića“. 

Obilježavanje ovog dana inicirala je 2000. godine organizacija Women’s World Summit Foundation (WWSF), a s ciljem razvijanja kulture prevencije na svjetskoj razini. Tić je, već šestu godinu, partner organizacije  WWSF u Republici Hrvatskoj i jedan od službenih aktivnihčlanova Međunarodne koalicije u kampanji za obilježavanje Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece. U ovogodišnju kampanju uključeno je 176 organizacija iz preko 70 zemalja svijeta.

Ambasadori Tića su učenici i učenice svih riječkih osnovnih škola koji, kroz sudjelovanje u edukativnim aktivnostima Tića i djelovanje u svojim školama, doprinose prevenciji zlostavljanja djece i promicanju dečjih prava. Nova generacija Ambasadora bira se svake dvije godine među učenicima šestih razreda, iz svake škole biraju se po dva predstavnika.      

Ambasadori u dvije godine svojeg djelovanja sudjeluju u nizu edukativnih aktivnosti koje su sadržajno prilagođene njihovoj dobi, a odnose se na značajna područja problematike nasilja nad i među djecom. Kroz aktivnosti učenici stječu znanja i vještine za prepoznavanje i djelovanje na nasilje, a koje ih pripremaju na djelovanje u njihovim okruženjima.

Krajnja vrijednost Ambasadora Tića jesu aktivnosti koje oni, potaknuti aktivnostima u Tiću, provedu u svojim školama i na taj način doprinose prevenciji nasilja nad i među djecom. Izvješća i zaključci svih provedenih aktivnosti dostavljaju se institucijama koje su uključene u zaštitu djece, te se i na taj način osigurava da se saznaju razmišljanja ambasadora i proširi njihovo djelovanje. 

Ovom prigodom treća  generacija Ambasadora „Tića“ sudjelovala je u aktivnosti  „Mreža znanja za sigurno korištenje interneta i mobitela“.

Mreža znanja za sigurno korištenje interneta i mobitela“ već je održana s prve dvije generacije Ambasadora“, a ponovo smo se odlučili posvetiti ovoj temi zbog njene aktualnosti i važnosti.

Kroz aktivnost „Mreža znanja za sigurno korištenje interneta i mobitela“ učenici su educirani o temi nasilja nad i među djecom putem Interneta i mobitela. Kroz rad na primjerima, odnosno kroz rješavanje problemskih situacija učenici su educirani o mogućim opasnostima upotrebe elektroničkih medija te načinima zaštite.

U dobivenim odgovorima uočeno je kako su djeca upoznata s ovom temom te su pokazala visoku razinu poznavanja opasnosti upotrebe elektroničkih medija. Međutim, uočeno je i kako učenici nemaju u potpunosti razvijenu svijest o tome što sve predstavlja nasilje putem Interneta i mobitela te što sve mogu učiniti kako se ne bi doveli u opasnost. Naglasili su važnost povjerenja između odraslih (prvenstveno roditelja) i djece i o potrebi otvorene komunikacije i povjeravanja odraslima. Ovo daje važne smjernice za daljnji rad s učenicima i ukazuje na potrebu djelovanja na promatrače nasilja kao i na isticanje važnosti povjeravanja odraslima.

Ambasadori su navodili vlastite primjere i primjere iz svoje okoline u kojoj se nasilje dogodilo.

Ambasadori su također sačinili svoju „Mrežu poruka“ odraslima u vezi s navedenim problemom. Kroz poruke su istaknuli želju da se odrasli više informiraju o njihovim aktivnostima te da ih educiraju prije samog početka korištenja Interneta i mobitela.

Primjeri nekih poruka:

"Vjerujte djeci, ali ih ponekad i provjeravajte. Internet je i zabavan i poučan, ali može biti i opasan."

"Pazite što vaša djeca rade na Internetu. Pomažite svojoj djeci u nevoljama s njihovim vršnjacima. Pazite s kim se vaša djeca dopisuju na Internetu i pazite da ne upadnu u nevolje."

"Svi roditelji/odrasli bi trebali uputiti djecu na sve opasnosti koje vrebaju na Internetu i posljedice koje ih  mogu "presresti" ".

"Informirajte se s nama o društvenim mrežama. Imajte uvid u naš život i pokušajte ostvariti međusobno povjerenje. Ne dajte da vas se vaša djeca boje. Nemojte povisiti glas nego normalnim tonom razgovarajte s nama o svemu."

"Dragi roditelji-vjerujte nam, ali i blokirajte opasne stranice."

 
© 2010 TIĆ - zaštita djece od zlostavljanja i zanemarivanja | Izrada web stranice: NEON STUDIO