Tić Rijeka | Događanja
Prva generacija Ambasadora "Tića"

19. studeni 2008.

Edukativni kviz i fokus grupe, povodom Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece; imenovanje Ambasadora prve generacije

Prije samog  događanja stručni djelatnici Tića pripremili su i dostavili svim školama materijale za pripremu učenika za edukativni kviz. Materijali su pisani na jeziku razumljivom djeci, a obrađuju materiju dječjih prava i njihove zaštite, s posebnim naglaskom na pojavnim oblicima zlostavljanja djece i ispravnim načinima reagiranja.

Osim sudjelovanja u kvizu djeci je omogućeno da se uključe u diskusiju i donesu zaključke o temi zaštite djece od zlostavljanja i zanemarivanja te o načinima na koji odrasli mogu zaštititi prava djece. Ideja je bile da ti zaključci budu namijenjeni odraslima u institucijama koje su dužne skrbiti o djeci na bilo koji način te da im se dostave i u pisanom obliku.

Našem pozivu na sudjelovanje u kvizu odazvalo se ukupno 18 riječkih osnovnih škola, što znači da je u aktivnosti sudjelovalo 36 učenika i učenica sedmih razreda - službenih predstavnika škola.

Sam Kviz sastojao se od ukupno 33 pitanja. Obrađivala su problematiku zaštite dječjih prava s posebnim naglaskom na vršnjačkom nasilju, seksualnom zlostavljanju, fizičkom zlostavljanju, zanemarivanju, nasilju putem interneta i mobitela.

Nakon Kviza provedena je zajednička analiza odgovora, a naročito su obrađene one situacije za koje se pokazalo da nisu dovoljno prepoznate kao slučajevi nasilja nad djecom. Cilj ove analize bio je da se djeci dodatno pojasni, da ih se potpunije educira i da im se pomogne da korigiraju evtl. pogrešne percepcije i stavove. 

U drugom dijelu aktivnosti djeca su podijeljena u dvije fokus grupe. Ovogodišnja središnja ideja kampanje bila je da se pozovu djeca i mladi da se aktivno uključe i time daju svoj doprinos većoj učinkovitosti prevencije zlostavljanja djece. U skladu s time sudionicima kviza omogućili smo da kroz fokus grupe povedu diskusiju o problemu zlostavljanja djece i njegovoj prevenciji. Govorilo se o tome koliko su djeca zadovoljna dosadašnjom zaštitom svojih prava, poglavito prava na zaštitu od zlostavljanja, od čega sve djecu treba štititi, što odrasli na tom planu još trebaju učiniti te što djeca sama mogu učiniti na prevenciji zlostavljanja, gdje se i na koje načine mogu informirati o zaštiti od nasilja. 

Vrhunac događanja toga dana bila je  ceremoniju imenovanja Ambasadora „Tića“. Naime, sva djeca sudionici dobila su priznanje za sudjelovanje i titulu Ambasador/ica „Tića“ kao svojevrsno priznanje i čast, ali i obvezu da dalje u svojim sredinama (školama) promoviraju dječja prava i njihove obveze.

 
«Početak«616263646566676869»Kraj»

Stranica 69 od 69
© 2010 TIĆ - zaštita djece od zlostavljanja i zanemarivanja | Izrada web stranice: NEON STUDIO